ФИФА футболен агент

Кампиония получи сертификат от ФИФА за работа с млади футболисти

Както повечето от вас вече знаят, в началото на годината ФИФА обяви големи промени, свързани с начина на лицензиране на футболните агенти по света. За да може даден агент или агенция да продължат да упражняват дейност към днешна дата, е необходимо да вземат лиценз директно от ФИФА, а не както беше досега – през местната федерация.

Ние от Кампиония, като мениджърска агенция номер 1 в България, що се касае до работа с млади футболисти, вече имаме лиценз от ФИФА, след като Георги Захариев успешно издържа още първия проведен изпит през месец април. Интересното тук е, че ако даден агент иска да работи със състезатели под 18 годишна възраст, то е задължително да изкара допълнителен курс и успешно да положи изпит по темите, свързани със спецификите при работа с деца.

В началото на седмицата Георги Захариев изкара специализирания курс на ФИФА за работа с непълнолетни футболисти и в последствие успешно издържа изпита. Така Кампиония към момента е една от малкото мениджърски агенции в България, които имат право да работят и представляват непълнолетни футболисти. По наши данни към момента, 13.10.2023, дори сме единствените в България.

Не това е важното – вероятно и други ще ни последват и ще вземат сертификат от ФИФА. Въпросът е, че от тук нататък всички родители и състезатели трябва да бъдат изключително внимателни що се касае до избора на мениджър. Цялата информация относно лицензите и сертификатите за работа с непълнолетни футболисти може да видите на сайта на ФИФА. Там може да напишете името на даден човек и да видите дали той наистина е агент и дали има право да работи с непълнолетни футболисти. Ето и линк към платформата на ФИФА за агенти:

ФИФА

След като напишете името или фамилията на търсения от вас агент (например Zahariev), пред вас ще излезе информация относно номера на лиценза, имената на агента, дали е оторизиран да представлява непълнолетни футболисти и дали е активен лицензът му. Ако даден човек не присъства въобще в списъка с агенти на ФИФА, това означава, че той няма право да бъде агент. Ако даден състезател или родителите му подпишат договор с въпросния агент, всички замесени лица подлежат на санкции от световната футболна централа. Бъдете изключително внимателни и се доверявайте само на хора, които присъстват в сайта на ФИФА.