Официално писмо до БФС в подкрепа на треньорите по футбол

Кампиония

В края на 2017-та година на сайта на Кампиония бе проведена анкета за треньори по футбол, резултатите от която може да видите ТУК. Включиха се близо 300 треньора от цялата страна и чужбина. Техните отговори дават ясна представа относно позицията на футболните наставници по определени въпроси. Ние от Кампиония смятаме, че БФС и БТШФ трябва да се вслушат в техния глас и да вземат под внимание техните предложения. Защото именно треньорите са тези, от които в най-голяма степен зависи бъдещето на нашия футбол. Те изграждат състезателите, които в последствие се състезават за националните гарнитури, те създават състезателите, които след това пълнят трибуните и които президентите продават в чужбина.

През изминалите дни бях приет лично от зам-изпълнителния директор на БФС г-н Павел Колев. На срещата бяха обсъдени резултатите от анкетата и бъдещите стъпки, които БФС смята да предприеме в помощ на треньорското съсловие. До този момент не се бях срещал с г-н Колев и смея да твърдя, че в негово лице видях човек, истински загрижен за българския футбол. Човек – реалист, който не носи розови очила, отричайки всяка критика отправена към БФС. Напротив – напълно осъзнава проблемите в българския футбол и има огромното желание да работи за неговото бъдеще. Смятам, че ако има повече хора като него в БФС, то нещата определено ще вървят към по-добро. Но спирам дотук с добрите думи и минавам към същността – проблемите, които трябва да бъдат решени. А те са много! Вярвам, че БФС и г-н Колев няма да се отпуснат след проведените наскоро избори, а обратно – ще запретнат ръкави и с още по-голям хъс и целеустременост ще работят в името на светлото бъдеще на българския футбол! Ето и самото писмо, което бе официално връчено на БФС и лично предоставено на г-н Павел Колев:

 

Въз основа на провелата се през месец декември 2017-та година анкета за треньори по футбол, екипът на Кампиония отправя няколко предложения, които се надяваме да бъдат разгледани от ръководството на БФС. Прилагаме резултатите от редица въпроси, които могат да дадат началото на дискусия относно промени и подобрения в работата, както на БФС, така и на треньорската школа по футбол. Участие в анкетата взеха 296 треньора. Ето какво мислят те по редица важни въпроси:

1. Оценката на треньорите относно работата на БФС и БТШФ е следната:
69% от треньорите смятат, че БТШФ не полага достатъчно усилия за развитието на треньорската професия.

90% от треньорите смятат, че БФС не полага достатъчно усилия за развитието на треньорската професия.

2. На въпроса „Кои според Вас са основните 3 причини българският футбол да не бележи сериозно развитие през последните години?“  треньорите посочват най-често следните 3 причини:
– Лошо ръководене на футбола от страна на БФС

– Корупция и уговорени мачове

– Недостатъчно индивидуални тренировки от страна на футболистите

3. Болшинството треньори (61%) желаят в Първа лига максимално допустимата бройка на чужденци да бъде между 3ма и 5ма. Същевременно половината от анкетираните (49%) заявяват категорично, че във Втора лига не трябва да бъде разрешено картотекирането на чужденци.

4. 64% от българските треньори не са ходили на специализация в чужбина. 26% са го правили на собствени разноски, а 10% на разноски на отбора или на трето лице/организация.

5. 58% от анкетираните треньори смятат, че клубовете трябва да плащат техните специализации в чужбина

6. 70% от треньорите заявяват, че тяхната школа не работи по единна методика, а всеки сам избира върху какво да работи и акцентира.

Същевременно 85% от треньорите са категорични, че всяка школа трябва да работи по единна методика. 

Цели 86% от треньорите смятат, че в българските школи трябва да бъдат канени чуждестранни методисти.

7. 48% от треньорите смятат, че отборите в школата трябва да играят в схемата на първия отбор.

8. 81% от треньорите смятат, че децата и юношите трябва да взимат допълнително хранителни добавки с цел по-добро възстановяване и участие в тренировъчния процес и мачовете.

9. Само 34% от треньорите заявяват, че класирането в първенството при децата не е важно, 52% заявяват, че е важно само при големите възрасти, докато за 14% от анкетираните то е важно без значение дали говорим за 7 годишни или за 18 годишни.
Като продължение на горния въпрос – 75% от анкетираните са категорични, че НЕ трябва да има класиране в мачовете за деца до 12 годишна възраст.

 

На база на гореизброените въпроси и изразено мнение от страна на треньорското съсловие в България, екипът на Кампиония отправя следните въпроси и предложения към ръководството на БФС и БТШФ:

1.Какво би могло да бъде подобрено в работата и процеса на обучение на треньорите? Има ли план за развитието на треньорската професия в България и как точно смятат БФС и БТШФ да подобрят нивото на треньорите в България?

2. Смята ли ръководството на БФС, че в България има черно тото и уговорени мачове? Ако да, то какви усилия се полагат за справянето с този проблем?

3. Има ли според БФС полза от картотекирането на чуждестранни играчи във Втора лига и каква е тя?

4 и 5. Очевидно е, че българските треньори нямат финансовата възможност да посещават курсове и специализации в чужбина. В Англия например, футболната асоциация организира редовни семинари и кани различни експерти от цял свят, които изнасят лекции пред местните треньори. Има ли възможност и желание БФС да организира семинари и лекции, на които да кани гост-лектори от чужбина?

6 и 7. Смята ли БФС, че би било добре да се изготви методика, която да бъде раздадена за безплатно ползване от клубовете? Има ли БФС ясна визия относно това, какъв стил футбол би бил най-подходящ в предвид климатични условия, генотип, манталитет и т.н. в България? Като пример може да се вземе федерацията на Англия, която в момента бере плодовете на програмата „Английско ДНК“, която е разработена преди няколко години и раздадена безплатно на всички клубове. В нея е записано ясно каква е визията за бъдещия национален отбор, схемата и стилът на игра, който английският национален отбор трябва да има занапред. На база това е съставена методика, по която трябва да работят всички клубове. Тези, които я спазват, имат преимущество при избор на национални състезатели за различните възрастови групи, защото се учат да играят в сходна система и стил. Вярваме, че в БТШФ има подготвени хора, които могат да съставят подходяща методика. Друг вариант е да се поканят чуждестранни специалисти, които да помогнат за изготвянето й.

8. Осигурява ли БФС хранителни добавки на състезателите по време на тренировъчните лагери и мачове на юношеските гарнитури? Изоставането в чисто физически аспект спрямо водещите футболни държави е очевадно. Вярваме, че трябва най-малкото да има списък с препоръчителни добавки за всяка възраст. Неразбирането и неосведомеността по темата е голяма в България, а специалистите са малко. Смятаме, че БФС може да помогне най-малкото с информация и съвети.

9. Защо е нужно да има класиране в първенствата за деца до 12 годишна възраст? Екипът на Кампиония застава категорично на страната на треньорите и се обявява за премахване на класиранията при деца под 12 годишна възраст. В момента ставаме свидетели на множество грозни мачове, в които основната цел са 3-те точки. Пазене на резултат, страх, изритани безцелно напред топки, държане в игра през целия мач на определени деца от притеснение да не би да се допусне загуба, изнервени играчи и треньори, емоционални родители – това са неща, които пречат и от които няма нужда. След 12 годишна възраст децата имат предостатъчно време да се научат да играят под напрежение и с мисъл за класиране. Какво е мнението на БФС по този въпрос?

 

В проведената анкета имаше поле, в което треньорите да оставят препоръки към БФС и БТШФ. Ето някои от тях:

– БФС да организира семинари и лекции за треньори, на които да се канят чуждестранни лектори

– Да се изготви 10 годишна програма за работа с деца

– Да се върне обратно правилото в Първа лига за започване в мача на състезател до 20 годишна възраст. Постепенно бройката да бъде увеличена на 3-ма състезатели. Същото да бъде приложено и във Втора и Трета лига

– Изготвяне на методика, която да бъде дадена на клубовете по примера на Белгия, Швейцария и Норвегия

– Да се изглади липсата на единомислие между БФС и БТШФ

– БФС да отпусне средства за подобряване на материалната база на отбори, които дават национални състезатели

– Организиране на множество семинари, които дават кредити. Без определен брой събрани кредити, да не можеш да се явиш на следващия лиценз

– Канене на повече лектори от чужбина по време на лекциите в БТШФ

– БТШФ да подбира темите спрямо лиценза. Случва се по време на каране на Б лиценз да се набляга на мъжки футбол

– БФС да помага на младите треньори  да карат стаж в чужбина или поне в добрите отбори от Първа лига

– Въвеждане на елитна юношеска група до 21 години.

– Да се засили контрола по време на изпити в БТШФ и да има ясни критерии относно това кои треньори биват селектирани да вземат лиценз

– Завишен критерии за подбор на треньорите, взимащи лиценз (например задължителна диплома за бакалавър)

– Изготвяне на план за работа с вратари и техните треньори

– Подготвяне на повече кондиционни треньори и специалисти по хранене и хранителни добавки

– По-строг контрол по време на изпитите и курсовете в БТШФ. По-строг контрол върху отборите относно това дали треньорите имат съответния лиценз за работа

– БТШФ има на разположение материали, които крие и умишлено не предоставя на треньорите. Нека има пълен достъп до цялата информация, която да е качена в интернет и лесно достъпна

– БФС да организира ежегодна сбирка на треньорското съсловие по подобие на лагерите, които се организират за елитните групи

 

Това са най-често срещаните предложения от страна на треньорите. Вярваме, че БФС и БТШФ ще се вслушат в тяхното мнение и техните препоръки. Всички предложения и отговорите на всички останали въпроси ще бъдат изпратени по електронен път до БФС.

Екипът на Кампиония смята, че треньорите са най-важният елемент за развитието на българския футбол. Ако има достатъчно добре подготвени треньори, ще има добри футболисти, което значи, че както клубовете, така и националните гарнитури ще имат успехи. Ще има повече публика по стадионите, по-дълги участия в евротурнирите, повече приходи в касите, както на БФС, така и на отборите. Вярваме, че в ръководството на футболната ни централа има достатъчно подготвени, мотивирани и заинтересовани хора, които ще намерят начин да съставят план, по който треньорите в България да получават адекватни знания и обучения на световно ниво. БФС, БТШФ -топката е във вашето поле.

П.С. 69% от анкетираните треньори са оптимисти за развитието на българския футбол! Те вярват, че нещата в нашата родина ще се подобрят. Повярвайте и вие в тях!

С уважение,

Екипът на Кампиония