Футболен камп

Кампиония организира футболен лагер в Германия

Имаме удоволствието да споделим с вас един проект, по който работим от дълго време. Между 31-ви март и 6-ти април, по време на априлската ваканция, ще организираме футболен лагер за деца родени 2012-та и 2014-та година. Мястото на провеждане на събитието ще бъде Дортмунд, Германия.

За тези от вас, които следят страницата на Кампиония, не е тайна, че в академията на Борусия Дортмунд работи един от най-перспективните млади български треньори – Божидар Димитров, който води точно 2014-ти набор. Той бе част и от летния ни футболен камп, който проведохме миналата година в Албена. Също така е и един от най-добрите индивидуални треньори в Германия, като при него тренират деца от клубове като Борусия Дортмунд, Шалке 04, Байер Леверкузен, Борусия Мьонхенгладбах, Фортуна Дюселдорф и други. Божидар ще проведе занимания и с децата, които ще пътуват с нас в Германия! Може да разгледате работата му като индивидуален треньор в Инстаграм ТУК.

През април месец миналата година имахме удоволствието да организираме подобен лагер и в Англия. Може да видите какво преживяхме там с децата в следното видео:

Имаме още една чудесна новина. Повечето от вас вече познават Адриан Ганчев – дългогодишен треньор в академията на Уулвърхемптън. От лятото той се премести да живее в Испания и ще има време да се присъедини към нашия лагер в Дортмунд! Адриан ще пътува с нас и ще води тренировки и мачове на децата в Германия. Ако искате да разберете повече за работата му в академията на вълците, може да разгледате документалната поредица, която заснехме с него ТУК.

През 2022-ра година заснехме и документален филм в Германия. В него може да видите базата на Борусия Дортмунд, където ще изиграем и мачовете срещу 2012-ти и 2014-ти набор на немския колос. Частта за Дортмунд започва след средата на видеото:

НАШАТА ЦЕЛ

Идеята на този лагер е да селектира български футболисти набор 2012 и 2014, които според нас имат достатъчно високо ниво и с които да заминем на едноседмично приключение в Германия. Там ще се случат следните неща:

 1. Ще бъдат изиграни контроли срещу Борусия Дортмунд. Не сателити и не втори отбори. Ние ще се изправим абсолютно и 100% гарантирано срещу деца от академията на немския колос, набори 2012 и 2014. Вече имаме и потвърждение от немците – ще играем на 3-ти април от 14:00 на базата на Борусия. Остава да уточним формАта на игра, като в Германия набор 2014 играе футбол 5, а набор 2012 футбол 9. Но това е въпрос на договорка и ще намерим най-добрата формула, за да сме полезни на децата.
 2. Не можем да гарантираме отсега, но има вероятност да получим и покана за мач с някой измежду Шалке 04, Кьолн, Байер Леверкузен или Бохум.
 3. Мачовете и основната част от тренировките по време на престоя ще бъдат водени от Александър Захариев, един от основателите на Кампиония, както и от Адриан Ганчев. Заниманията ще са тематични и ще акцентираме върху характерни за немския неща – високо темпо на игра, себераздаване, бърза мисъл. Съответно ще учим децата и да се справят с такива предизвикателства. Например, ще покажем как сканирането на терена ни помага, когато играем срещу отбор, който е агресивен и играе на високо темпо. Божидар Димитров също ще се включи в няколко тренировки.
 4. Ще разгледаме базата и ще посетим тренировки и по възможност мачове на децата от академията на Борусия.
 5. Ще имаме футболни теоретични лекции в определени дни.

Този лагер е нещо, което обсъждаме от няколко месеца. Имаше много въпросителни – кога да се проведе, дали да се проведе, ще има ли достатъчно качествени деца и т.н. В крайна сметка решихме, че трябва да опитаме. Не заради нас – ние вече сме били на базата на Борусия. Правим го заради вашите деца. Искаме да им дадем възможност да се докоснат до магията на Бундеслигата и до една от елитните академии в света. За съжаление повечето български отбори не осигуряват достатъчно международни мачове на децата си. В най-добрия случай се пътува до Сърбия и Македония, а ако се стигне до Западна Европа, най-често се играе с вторите отбори или сателити на големите клубове.

СЕЛЕКЦИЯ НА ДЕЦАТА

Повтаряме отново нещо, което написахме в началото: идеята на този лагер е да събере след подбор едни от най-добрите (според нас) български футболисти набор 2012 и 2014. За тези от вас, които не знаят – всяко лято провеждаме летни кампове, в които участието е възможно само след предварителна селекция. Миналата година не допуснахме десетки деца да се включат в летния ни камп, защото преценихме, че към момента не отговарят на нивото, което търсим. Същевременно за лагера ни в Англия трябваше да заминем с 3 набора – 2009, 2010 и 2011, но в крайна сметка заминахме само с набори 2010 и 2011. Имаше точно 130 записали се деца. Около 30 от тях бяха родени 2009-та година, но крайна сметка преценихме, че не може да съберем достатъчно силна група от 18 деца набор 2009 и заминахме с 36 деца набори 2010 и 2011.

На предстоящия лагер в Германия ще бъдат допускани само деца, които са над средното за България ниво. Всичко това е субективно, но финалното решение ще бъде взето от нас. Не искаме да издаваме присъди дали дадено дете има качества или не, но същевременно трябва да съберем група, която да представи България по най-добрия начин. Това не е екскурзия, не е езиков обмен или пътуване с цел забавление и приятни емоции. Да, всичко това ще го има, но ние трябва да сме сигурни, че ще селектираме деца, които имат нивото да се изправят срещу немски школи без да изложат България и себе си. Осъзнаваме, че това е нелека задача, но ние вече имаме опит с пътуването ни до Англия, където играхме срещу отбори като Астън Вила, Уулвърхемптън и Бирмингам! Много деца останаха извън селекцията, много родители се разсърдиха, но ние отстояваме принципи и сме категорични в начина си на работа.

Селектирането на деца ще става посредством следните начини:

 • Ние имаме добър поглед върху доста академии в България. Ще може сравнително лесно да се ориентираме дали дадено дете има нивото да замине с нас. Ще каним отделно и деца, които познаваме от летния ни камп и индивидуалните тренировки, които Александър Захариев провежда.
 • Ако имате видеа от мачове на детето, може да ни ги изпратите по пощата, в Инстаграм, Фейсбук или на съобщение във Вайбър или Уотсап.
 • Организирали сме редица треньорски семинари през годините. Познаваме треньори от цяла България и ще се допитваме до тях за мнение. Ще питаме както вашите треньори, така и треньори от противникови отбори.

Процесът ще бъде следния:

 1. Записвате детето си за лагера в Германия посредством формуляра по-долу.
 2. Ние преглеждаме всички записани деца и преценяваме нивото им по един от гореизброените начини. Ще търсим и баланс по позиции, няма как да вземем 16 централни нападателя.
 3. Правим окончателен списък и се свързваме с родителите, чиито деца са селектирани да заминат.

Максималният брой деца, който ще може да замине от набор 2012 е 18 = 16 полеви + 2-ма вратари. За набор 2014 бройката е 14 = 12 полеви и 2-ма вратари. Отново – ако от даден набор се запишат основно деца, които смятаме, че нямат нивото, което търсим – то въобще няма да взимаме този набор в Германия. Ако като цяло не успеем да съберем деца на достатъчно високо ниво за нито един от наборите – няма да заминем с нито един набор. Категорично няма да правим компромиси. Заставаме с името си и лицата си – както ние от Кампиония, така и Божидар Димитров и Адриан Ганчев. Последното нещо, което искаме да направим е да изкараме някакви пари и да заведем 32 деца на екскурзия. Това е лагер, който има съвсем различна цел.

ПОЛЗИ ЗА ДЕЦАТА

Всички в България говорят как децата тук изостават във футболното си развитие спрямо връстниците си на Запад и някъде между 14 и 17 годишна възраст „нещо се къса“. Според нас просто в тази възраст разликите стават най-видими, защото тогава националните отбори започват международните си мачове и всичко става ясно. Проблемите у нас започват много преди 17 или 14 годишна възраст. Това е като един ластик, който разтягаме, разтягаме, разтягаме и в един момент се къса. Изоставането ни започва още от най-ранна детска възраст.

Понякога на международни турнири някои наши отбори записват добри резултати в следствие на комбинация от чист талант на децата, ниско ниво на противници (често 2-ри състави или сателити) и не на последно място желание за победа на всяка цена, макар и с грозен футбол и изритани топки. Това ни заблуждава, че при малките възрасти всичко е наред и повечето хора смятат, че основният проблем идва след 14 годишна възраст. Не – просто тогава проблемите стават най-видими и ластикът, след години разтягане, тогава вече окончателно се къса. Как може този лагер да помогне на децата, които ще са част от него:

 1. Момчетата, които заминат с нас, ще сверят часовника си и ще видят дали изостават спрямо връстниците си от Германия
 2. Това пътуване ще ги направи по-уверени, както в чисто футболен, така и в житейски план. Адаптирането към непозната среда, различна от клубния им отбор, е нещо, което ще е изключително полезно за тях
 3. Мачовете, тренировките и теоретичните лекции, които ще подберем специално, ще подобрят различни компоненти от играта им
 4. Ще разгледат базата на Борусия – може би най-добрата академия в Германия и една от водещите в цял свят
 5. Ще разберат колко важно е да се знае чужд език
 6. Пътуването до Германия ще отвори съзнанието им и ще започнат да мечтаят още по-силно и да се трудят още по-усърдно за мечтите си

Има и много други плюсове, но не искаме текстът да става прекалено дълъг. Минуси от друга страна не виждаме. И тук трябва да отворим темата относно клубните отбори на децата. Умишлено сме избрали време, през което те няма да са на училище. Задължително искаме да сте уведомили треньорът на детето си, че искате да пътувате до Германия в този период. Не искаме по никакъв начин да се конфронтираме с клубните отбори на децата или да крием нещо. Напротив – държим те да знаят и вярваме, че всеки един състезател след пътуването до Германия ще се върне в клубния си отбор по-мотивиран, по-целеустремен и вече натрупал известен опит на международно ниво.

Важно е да се посочи, че това не са проби, никой няма да краде деца, да прави трансфери и т.н. ФИФА забранява трансфери на играчи преди 16 годишна възраст, освен ако цялото семейство не емигрира. Българските клубове не бива да проявяват ревност или да имат каквито и да било притеснения. Всичко се прави с идеята да се помогне на децата.

НОЩУВКИ И ХРАНА

Ще нощуваме и ще се храним в „А&О Dortmund Hauptbahnhof“ – модерен хостел в центъра на Дортмунд. Може да видите снимки:

ДАТИ И ЛОГИСТИКА

Заминаваме на 31-ви март (неделя) и се връщаме на 6-ти април (събота). Това е неучебно време, тогава е априлската ваканция. Ще летим със самолет от София до Дортмунд, има директни полети. Ангажирали сме автобус, който ще ни вземе от летището и като цяло ще е с нас през цялата седмица за мачове и тренировки. Няма да ползваме градски транспорт, влакове или таксита.

Необходимо е пълномощно от родителите, че позволяват на децата да пътуват в чужбина с нас. Имаме опит от миналогодишното пътуване то Англия, може да ни се доверите за всички процедури и логистика.

ЦЕНА

Предвид инфлацията в цяла Европа и фактът, че има доста неща, които трябва да подсигурим, успяхме да направим максимално ниска цената, а тя е 1750 лева на дете. Това включва нощувки, 3 хранения на ден, 2 мачови екипа в пълен комплект, 2 анцуга, ветровка, раница, тренировки, мачове и транспорт в Германия. В цената НЕ Е включен самолетния билет. Няма как да го калкулираме от сега, защото цените на билетите се менят. Те ще бъдат закупени максимално рано след като формираме окончателния списък със заминаващите деца и в последствие ще съобщим колко още трябва да се доплати за самолетните билети.

Посещението на стадиона на Борусия Дортмунд и на футболния музей в града също не са включени в цената. Ако ни остане време и всички родители са съгласни, може да ги посетим.

Относно екипите – трябва да сме представителни! Не може да сме като неорганизирана тумба, която е отишла на екскурзия. Ето защо, предвиждаме екипировката да включва 2 пълни мачови екипа, 2 анцуга, ветровка и раница, а това допълнително оказа влияние върху цената.

Възможно е някои родители да решат да пътуват с децата си – това не е проблем за нас. Всеки желаещ родител може на свои разноски да планира посещение в Германия за какъвто период прецени. Няма как да бъдете настанени при децата, но може да намерите хотели в Дортмунд.

Това ще бъде спомен за цял живот за всеки, който участва. Незабравимо футболно приключение, което може да е началото и на една реализирана футболна мечта. Разбираме, че живеем в трудни времена и че сумата не е малка, но в днешно време тези пари стигат за един семеен уикенд във Велинград. Но един семеен уикенд във Велинград не променя съдби. Не гарантираме, че и нашият лагер ще промени нечия съдба, но със сигурност ще е предпоставка да се отключат силни мечти у децата. Мечти, които с много труд и постоянство се надяваме един ден да бъдат реализирани.

ЗАПИСВАНИЯ

Записванията продължават до 12-ти февруари, за да имаме достатъчно време с организацията след това. Това е краен срок. В случай, че от даден набор съберем достатъчно на брой деца, които отговарят на търсеното от нас ниво, то можем да спрем записванията и преди 12-ти февруари. До 15-ти февруари ще се свържем лично по телефона с всички родители, чиито деца са одобрени да заминат.

ВНИМАНИЕ! Поради голям интерес от наистина качествени деца, спираме записванията считано от 6-ти февруари 18:40. Всяко дете записано след това ще бъде броено като евентуална резерва, в случай на отказ в последния момент. Благодарим за доверието и огромния интерес… С избраните деца ще се свържем до 15-ти февруари.