Как работят футболните академии в Германия

През последните години Кампиония се превърна във водеща платформа, която следи и отразява развитието на футболната игра в България. Повечето от вас знаят за многото инициативи, които осъществяваме – уебинари, семинари, кампове и т.н. Отделно смеем да твърдим, че имаме най-четения футболен блог у нас. По всякакъв начин се опитваме да помагаме на футболното съсловие в България. Това е наша мисия.

През изминалия месец пред нас се отвори възможност да отидем за няколко дни на посещение във футболната академия на Кьолн. Всичко това не би било възможно без съдействието на един от най-перспективните млади български наставници – Лъчо Димов. Той работи като треньор на У14 формацията в Кьолн, а това лято ще бъде и един от треньорите по време на летния ни камп (повече информация за кампа може да намерите ТУК). Благодарение на него вратите на една от най-добрите академии в Германия и Европа бяха широко отворени за нас. Осъзнавайки, че много български треньори никога няма да имат възможност да направят подобно посещение, ние решихме да превърнем тази наша визита в нещо повече.

Това, което предстои да видите, е една абсолютна импровизация от наша страна. По време на престоя ни в Германия, заснехме много кадри от базите на Кьолн, Борусия Дортмунд, Борусия Мьонхенгладбах, както и видео материал от лагер-сборове на немски проекто-национали. Успяхме да запишем 2 българчета, които живеят и тренират в Германия. Взехме и импровизирани интервюта от треньори, работещи в Кьолн.

Всичко това го направихме за вас – българските треньори, футболисти и родители. Всички вие, които живеете с тази прекрасна игра и също като нас искате тя да се развива в правилната посока. Всичко, което видяхме и научихме, можехме да го запазим само за себе си. Но какъв би бил смисълът? Така, както Лъчо Димов отвори вратите на Кьолн за нас, така и ние от своя страна бихме искали да споделим с вас нещата, до които се докоснахме. Защото само заедно можем да променим футбола ни към по-добро! Надяваме се, че с това наше видео ще успеем да помогнем по някакъв начин на процесите, които се случват в клубовете в България. Осъзнаваме, че мащабите и реалностите в Германия са други, но има неща, които не изискват пари и огромни бази, а правилна и целенасочена работа.

Видеото се получи доста дълго, около два часа и половина. През цялото време има любопитни истории, които Лъчо разказва или кадри с коментар от интересни места. Опитайте се да изгледате всичко, защото може да изпуснете важна информация, скрита в непринуден разговор.

Имаме и една молба. Така, както ние споделихме всичко това с вас, молим от своя страна вие да споделяте в социалните мрежи и да препращате това видео на максимално голям брой хора. Това е идеята на всичко, което правим. Нека този импровизиран документален филм достигне до всеки треньор, всяко дете и всеки родител, които се занимават с футбол в България и копнеят нещата у нас да се развиват към по-добро.

Не забравяйте да се абонирате за канала на Георги Захариев в YouTube, където предстоят да бъдат качвани и други документални филми и интервюта от Холандия, Англия и т.н. Същевременно по-надолу ще оставим и Инстаграм профилите си, за да може да следите нашия път отблизо. Приятно гледане…