Днес излязоха резултатите на проведения този месец от ФИФА международен изпит за лиценз за агенти на играчи. Георги Захариев успешно издържа теста и е официално лицензиран от ФИФА агент на играчи.

Какво е различното и защо това е новина? От началото на годината от международната футболна централа въведоха задължително лицензиране за всеки, който желае да продължи да изпълнява ролята на футболен агент в световния футбол. Георги Захариев и досега бе лицензиран, но процесът се контролираше от местните федерации. Достатъчно бе свидетелство за съдимост, регистрационна форма и всеки можеше да стане агент.

За да може да контролира процеса и за да вдигне изискванията към професията, от началото на тази година ФИФА въведе задължителен изпит, който се проведе едновременно в цял свят на 19-ти Април. Според извадката от днес, общо 3800 човека са се явили на теста в 138 държави, като само 1962-ма са го издържали успешно. Грубо около 50% успеваемост.

Изпитът бе по избор на английски, испански или френски език и бе върху 600 страници правни регулации, разпоредби и регламенти на ФИФА. Конкретно следните документи:

  • Регулациите на ФИФА за работата на футболните агенти
  • Регулациите за статута и трансферите на играчи
  • Дисциплинарния кодекс на ФИФА
  • Етичния кодекс на ФИФА
  • Процедури и правила относно футболния трибунал
  • Устава на ФИФА

Изпитът бе от 20 въпроса, като минималният праг на верни отговори трябваше да е 75%. В България явилите се бяха само 31 души, като все още не е обявена публична информация кой, освен Георги Захариев, е преминал успешно теста и е получил лиценз.

След октомври месец ще бъде незаконно и против правилата на ФИФА играчи, клубове и треньори да работят с футболни агенти, които не притежават лиценз. Ролята на футболния агент е изключително важна в кариерното развитие на всеки футболист – агентът се грижи за намирането на нови клубове, подписването и оформянето на договори, личностното развитие, намирането на спонсори на състезателите си и т.н. Изключително важно е за всеки млад състезател да избере внимателно своя агент!

Ние от Кампиония продължаваме със своята мисия да помагаме на най-талантливите млади състезатели по техния път към върха!