Кампиония и Инстат

Kак платформата Инстат може да помогне на младите български футболисти?

През изминалата седмица гост в уебинара на Кампиония бе мениджърът на ИнСтат за България – Максим Катев. За тези от вас, които не знаят какво е ИнСтат, ето и кратко описание (повече информация може да намерите на техния уебсайт ТУК):

ИнСтат е международна компания, основана през 2007-ма година. Към момента служителите й наброяват повече от 900 човека, работещи в офиси по цял свят – Москва, Дъблин, Филаделфия и т.н. Основната сфера на дейност на компанията е събиране и обработка на данни от футболни мачове и други спортни събития. Може би най-популярният продукт на ИнСтат е тяхната платформа ИнСтат Скаут.

ИнСтат Скаут е уеб платформа за анализ на представянето на отбори и играчи. Обхващат се футболни срещи от цял свят. Предоставя се достъп до широк набор от отборни и индивидуални статистики като точност на подавания, xG (expected goals или „очаквани голове“) и много други. Уникалността на платформата е, че всички статистически данни са свързани с видео епизодите. Например, ако видим, че даден играч има 5 от 10 успешни дрибъла, с едно натискане на бутона и ИнСтат ни отвежда директно към изрязаните клипове на тези моменти.

Примерни доклади може да видите тук:

ИНДИВИДУАЛЕН ДОКЛАД НА ИГРАЧ

ОТБОРЕН ДОКЛАД

В платформата има данни за над 960 000 играчи от цял свят. Треньори, скаути, агенти, журналисти, състезатели и дори техните родители могат да получат информация за всеки футболист или отбор от всяка точка на света само с няколко клика. Статистика, цели мачове, видео резюмета на всякакви действия, интерактивни графики на удари и дори линкове към профилите на играчите в социалните мрежи – всички тези функции са налични в платформата ИнСтат Скаут. Над 6000 мача се качват в базата данни всеки месец!

Целта на уебинара бе да запознаем отблизо максимално голям брой треньори, състезатели и дори техните родители с ИнСтат и как те могат да се възползват от услугите на компанията. Може да изгледате целия уебинар като натиснете ТУК.

Някои от най-големите отбори в света ползват ИнСтат. Треньорите получават анализ за представянето на играчите си, скаутите търсят нови попълняния от различни държави. Ние в Кампиония, като мениджърска агенция, която се фокусира върху работата с млади български състезатели, може да заявим категорично, че процесът по селектиране на млади футболисти в големите отбори на Запад вече минава и през използването на платформи като ИнСтат. При абсолютно всяка ситуация, в която ние сме предлагали даден играч в чужбина, винаги първо играчът се проверява в ИнСтат или ако го няма в платформата, то се налага да пращаме компилации, видеа с цели мачове и т.н. И точно тук идва важният момент – младите български играчи, с малки изключения, до момента не присъстваха в базата данни на ИнСтат, което затруднявашe процеса на работа.

Ако искате ИнСтат да анализира даден мач и да го качи в платформата си, целият процес е изключително лесен:

  1. Свързвате се с Максим Катев като му пишате на maksim.katev@instatsport.com
  2. Изпращате му видео файл с мач на отбора, който искате да бъде анализиран (или ползвате платформата на ИнСтат за качване на мачове – повече информация може да видите във видеото от уебинара или да се свържете директно с Максим)
  3. Всички треньори, състезатели и дори родители ще получат на имейлите си изрязани видео моменти, статистика и доклади като примерните по-горе.

Допълнителен плюс (който за нас е толкова голям, че сам по себе си си струва цялата услуга) е, че всеки състезател директно влиза в базата данни на ИнСтат. База данни, която се ползва от скаутите на почти всички отбори в цял свят. В Западна Европа има цели звена от видео анализатори и съгледвачи, които търсят талантливи футболисти от цял свят през ИнСтат. Това е изключителен шанс за всеки млад български играч! Цената на услугата е изключително ниска за това, което получавате в замяна. Ние от Кампиония на драго сърце организирахме уебинара съвместно с ИнСтат, без да имаме абсолютно никакви финансови взаимоотнощения. Направихме го само и единствено поради факта, че това е уникален шанс за младите състезатели и смятаме, че всеки треньор и родител има правото да знае и при интерес – да се възползва от тази услуга.

„Въпреки че треньорското око остава най-важно, данните на ИнСтат ни помагат да позиционираме отбора по-добре, използвайки тактически анимации и показатели за физическото представяне.“

ДЕЙВИД ВАН МАУРИК

Анализатор във Фейенорд

„ИнСтат е изключително важен за всички скаути. Само за няколко секунди ние можем да направим много детайлно и таргетирано търсене и да подберем играчи по позиция или на база на представянето им в последните мачове.“

ФАБРИЦИО БЕРТУЗИ

Експерт по работата на скаутските звена и бивш скаут на Фиорентина