Стани по-добър футболист с GPS системите на STATSports

Ако трябва да изброим основните разлики между българския футбол и футбола, който гледаме по телевизията в силните първенства и Шампионската лига, то със сигурност темпото на игра и интензитетът биха били в топ 3, ако не дори и на първо място. Всички говорим как мачовете у нас са бавни, състезателите сякаш не тичат толкова, липсва динамика. Често се възхищаваме като видим колко е пробягал даден играч във Висшата лига. Време е да опитаме да скъсим тази разлика и това изоставане спрямо истинския футбол. Ние от Кампиония ще опитаме да го направим, като предложим решение за всички треньори, състезатели и родители. Хората, които ни следват, знаят, че ние непрестанно се опитваме да подобрим футболната среда в България, да вдигнем нивото, да помагаме с решения, а не с празни приказки.

Изключително сме щастливи да обявим поредното уникално за България сътрудничество – Кампиония става официален партньор на най-добрата марка футболни GPS системи в света – STATSports. За тези от вас, които не са наясно – всеки уважаващ себе си клуб в Западна Европа ползва GPS системи, както за първия си състав, така и за академията си. Тези устройства измерват мачови и тренировъчни показатели като например общо пробягана дистанция, максимално достигната скорост в км/ч, брой спринтове, брой ускорения, пробягана дистанция на високо темпо над определена скорост и десетки, дори стотици други данни. В държави като Англия и Германия отборите дори от 5-та и 6-та дивизия ползват GPS системи. При академиите положението е сходно – все повече шефове на школи разбират колко важна за развитието на играчите информация могат да извлекат от показателите на един GPS. Всички добри академии в Европа ползват подобен тип устройства още дори при 13 годишните състезатели.

Какво точно представлява партньорството между Кампиония и STATSports и защо това е добра новина за всички млади футболисти у нас и всички български клубове? Като за начало, успяхме да договорим преференциални цени и промоции за България. Второ, ще направим разяснителна кампания, която ще има за цел да покаже предимствата и да обясни начините на ползване на подобни устройства. Напълно сме наясно, че всички отбори в Първа лига ползват GPS системи, но колко от тях са осигурили такива устройства на академиите си? Защото навиците и уменията, които се създават в играчите, на 90% са придобиват до 18 годишна възраст. Ще дадем решение, специално разработено за академии и малки клубове. В допълнение ще обясним как родителите могат сами да помогнат на своите деца чрез закупуването на единични устройства, в случай, че клубовете продължават да игнорират своите школи.

Същевременно ще покажем как специалната APEX Athlete серия GPS-и може да е от полза и на самите треньори и да ги улесни в работата им. Например – момче играе за У17 отбор на позицията десен бек. GPS системата е отчела, че е пробягал 550 метра с високо темпо (над 19.8 км/ч) по време на мача. 90% от треньорите в България ще се затруднят да отговорят дали това е много или малко и колко е нормата за точно тази възраст и за точно този пост играчи. Е, няма и да им се налага, защото GPS-ите от серията APEX Athlete правят това вместо наставниците. В края на всеки мач устройствата дават информация какви са средните показатели за такъв пост играчи на точно тази възраст, а в допълнение дават и като пример какви са средните показатели на топ играчи от цял свят на тази позиция. Всеки потребител при регистрацията на нов GPS избира с кой играч да сравнява резултатите си. Може да избирате между десетки именити футболисти, а също и средни стойности за първенства. Например, играете като централен нападател в Трета лига в България – може да зададете резултатите ви да се съпоставят с тези на всички централни нападатели, които играят в Шампионската лига или във Висшата лига на Англия. Това ще даде представа на всеки играч колко далеч или близко е до истината. Същевременно ще помогне и на треньорите му да вземат необходимите мерки, ако е необходимо. Все пак, GPS системите могат и е препоръчително да се ползват и по време на тренировки.

STATSports имат 3 серии GPS системи за футболисти, които са подходящи за различен тип играчи и отбори:

1. APEX Athlete – това е най-достъпната версия. Измерва 16 показателя, които ще изброим и опишем детайлно по-надолу. Препоръчваме тези GPS-и за всички академии в България, също за отбори от Втора и Трета лига, както и за отделни състезатели, които искат да се развиват, въпреки че клубът им не може да си позволи да закупи устройства за целия състав. Обръщаме се и към всички родители на деца и юноши над 13 годишна възраст – това е перфектният подарък за вашето дете! Четете по-долу как може да го закупите със специален подарък и отстъпка.

2. APEX Team – това е версия, която може да се закупи само в пакет за цял отбор. Измерва около 90 показателя. Подходяща е за професионални отбори, които нямат големи треньорски щабове или прекалено голям бюджет. Препоръчваме тези GPS-и на всички отбори от Втора лига в България, както и на тези от Първа лига, които искат добро съотношение цена-качество.

3. APEX Pro – устройства, които измерват над 260 показателя и отново могат да бъдат закупени само в пакет за цял отбор. Ползват се от първите състави на ПСЖ, Ювентус, Ман Сити, Ман Юнайтед, Бенфика, националните тимове на Англия, Германия, Бразилия и много, много други. Ако искате да имате абсолютно същите GPS системи, които ползват изброените клубове – това е вашият избор. Препоръчва се за отбори от Първа лига в България, които искат най-доброто качество, което може да се намери на планетата.

*Ако желаете да закупите пакет устройства за цял отбор от сериите APEX Team и APEX Pro, може да се свържете с нас за индивидуална оферта.

Истината е, че 80% от българските клубове нямат нито бюджета, нито подготвените кадри, за да закупят Pro серията и да я използват в пълния й обем. Като сравнение – в академията на Уулвърхемптън работят 8 кондиционни треньора, а за мъжкия им състав още 9. И тук говорим за отбор, който се бори да не изпадне. Там има кой да анализира 260 показателя от GPS системи. Същевременно хората, които могат да анализират това в България, се броят на пръсти. Ето защо ще се фокусираме и ще разгледаме най-достъпната и според нас най-адекватна за българската действителност серия, а именно APEX Athlete…

Това е GPS устройство, което измерва 16 показателя по време на мач или тренировка. Всеки играч при закупуването му получава безплатен достъп до апликация за телефона си. Има версия, както за Андроид, така и за iPhone. Там той може да следи представянето си през сезона, дали има подобрение или напротив. Уникално за серията е възможността да сравните показателите си с тези на ваши връстници или професионални футболисти от световно ниво. Още в самото начало при инсталирането на апликацията, трябва да въведете своята година на раждане и позиция, на която се състезавате.

Ето пример как изглежда софтуерът и конкретните сравнения. Направихме тест с един от най-обещаващите играчи в академията на Левски – Любомир Каракашев. Момчето се състезава за У15 формацията на тима, като вече има и няколко повиквателни за националния отбор на България в тази възраст. Той изигра мач срещу Локомотив София У15 и записахме неговите показатели. Така например изглежда показателят „Дистанция в минута“, който е добра стойност, за да си съставим мнение за работоспособността на даден състезател:

Както виждате, Любо е изминал средно по 106 метра в минута, докато е бил на терена. Спрямо всички свои връстници по света, които ползват устройствата на STATSports, той се е представил доста добре. Средно, момчетата на тази позиция и тази възраст, бягат по около 77 метра в минута. Също така, още при инсталацията на апликацията на своя телефон, Любо избра да сравнява своите показатели с тези на Рахим Стърлинг, защото се състезават на еднакъв пост. Виждаме, че английската звезда изминава средно по 120 метра в минута. Важно е да се отбележи, че в Елитната У15 мачовете са по 70 минути, докато Рахим Стърлинг играе по 90. Ако накараме Любо да играе още 20 минути, вероятно показателят му „Дистанция в минута“ ще падне под 100, защото точно последните моменти от един мач са най-тежки. Най-долу виждате и опцията, която е налична за много от показателите, а именно – да разбиете информацията на 5 минутни интервали и да видите как метриката се е движила в течението на мача.

16 ПОКАЗАТЕЛЯ:

Ето и списък с всички 16 показателя, които APEX Athlete измерва по време на сесия (мач или тренировка):

1. Общо пробягана дистанция – ключов показател, който измерва общата пробягана дистанция по време на мача или тренировката на състезателя. Професионалните футболисти обикновено достигат диапазон между 7-11 километра, в зависимост от позицията, на която играят.

2. Дистанция в минута – това е общата пробягана дистанция, разделена на продължителността на сесията. Висока стойност е показателна за висока работоспособност.

3. Брой ускорения – измерва колко пъти състезателят е достигнал до скорост от над 3 метра в секунда. Ускоренията често се проявяват при ситуация за надиграване един на един или при преход в атака/защита.

4. Брой деакселерации (рязко спиране или забавяне на скоростта) – измерва колко пъти състезателят е понижил рязко скоростта си. Най-често това предхожда опит за смяна на посоката.

5. Бягане на висока скорост (HSR) – това е дистанцията, пробягана от състезателя с над 5.5 метра в секунда (19.8 км/ч). Тя проследява всички парещи белия дроб бягания, дублирания по крилото или връщания в защита, за да помагаме на съотборниците си. Професионалните футболисти обикновено имат над 1100 метра средно на мач, избягани с такава скорост.

6. Високо-интензивно бягане – това е специално разработена от STATSports метрика, която комбинира дистанцията, избягана на висока скорост (HSR) с дистанцията, която е избягана при ускорения и деакселерации. Професионалните състезатели могат да достигат показатели между 2000-2800 метра високо-интензивно бягане. Алтернативно наименование на този показател е Високо-метаболично натоварване (HMLD – High Metabolic Load Distance). В зависимост от поста на играча е нормално да има и разлика в стойностите – например един краен бранител ще има повече пробягана дистанция на висока скорост от централен защитник. И както вече споменахме – уникалното на апликацията е, че всеки потребител ще може да се сравнява с играчи точно на своята позиция.

7. Интензитет – това е оценка, която измерва какъв процент е Високо-интензивното бягане спрямо тотално пробяганата дистанция по време на мача/тренировката. Има 5 нива на интензитет, които се изчисляват по следния начин:

 • Много високо ниво на интензитет – когато Високо-интензивното бягане е повече от 30% от общото бягане. Това обикновено се достига само в тежки кондиционни тренировки или предсезонна подготовка, а не по време на мач.
 • Високо ниво на интензитет – между 24-30% високо-интензивно бягане
 • Средно ниво на интензитет – между 18-24% високо-интензивно бягане
 • Ниско ниво на интензитет – между 12-18% високо-интензивно бягане
 • Много ниско ниво на интензитет – между 0-12% високо-интензивно бягане

8. Умора (Strain) – тази метрика се отнася за количеството стрес, на което е подложено тялото по време на тренировка или мач. Това е сложна формула, която взима под внимание начинът на тичане и тежестта на състезателя, типа на тренировката/продължителността на мача, както и променящия се в движение баланс на натоварване между ляв и десен крак. Това е строго индивидуален показател, който е достъпен след като играчът направи поне 7 сесии – мачове, в които е взел поне 20 минути участие и тренировки с поне такава продължителност. Тук отново имаме същите 5 нива на умора: много ниско, ниско, средно, високо и много високо:

От STATSports дават и съвет в какви рамки трябва да бъдат натоварванията в един седмичен микроцикъл и как да балансираме интензитет (intensity) и умора (strain):

 • Както виждате, след тренировките в началото на седмицата показателите за интензитет и умора в един състезател трябва да са на много ниско ниво.
 • Ако мачът е в неделя, четвъртък вдигаме интензитета на високо ниво. Съветът на STATSports е да не го правим с дълги бягания, а вместо това да вкараме повече спринтове, ускорения/деакселерации и бягания на висока скорост. Нивото на умора около средата на седмицата се вдига на степен ниско до умерено.
 • След мача в неделя състезателите трябва да са достигнали пик в умората си за седмицата, но показателят за интензитет е добре да е една идея по-нисък от този в най-тежката тренировка.

 9. Максимална скорост – максимално достигната скорост, измерена по време на сесията. Може да бъде показвана в км/ч или м/с, в зависимост от вашите предпочитания.

10. Брой спринтове – показва колко на брой спринтове са направени по време на сесията. Минималният праг като скорост, който трябва да бъде взет предвид, за да бъде отчетено дадено бягане като спринт, може да бъде променено от настройките. Необходимо е тази скорост да бъде задържана за поне една секунда, за да бъде регистрирана като спринт.

11. ПРО рейтинг (Pro Score) – като събира данни от мачове и тренировки на състезателя, STATSports създава негов индивидуален ПРО рейтинг. Всички посланици на марката като Хари Кейн, Рахим Стърлинг, Фил Фоудън и други, имат свой собствен ПРО рейтинг и състезателят ще може да се сравни с тях. ПРО рейтингът му ще бъде заключен, докато не направи 10 сесии с GPS-а си.Тази оценка е изчислена на база на най-добрите 8 сесии от последните 20 на състезателя. Това  позволява на играчите да следят за промени в представянето – както по време на последните си мачове и тренировки, така и по време на кариерата си.

12. Калории – брой изгорени калории по време на сесията.

13. Баланс между ляв и десен крак – отличен показател, който може да долови и най-малкия дисбаланс при бягане. GPS системите на STATSports са изключително прецизни и долавят изтласкванията на тялото, направени с десен или ляв крак при тичане, отскок или смяна на посоката. Идеално, тази метрика трябва винаги да показва 50:50, но и девиация от +/- 2 може да е нормална за определени състезатели. При видими резки промени или когато разликата стане 4 или повече пункта в едната посока (например 46:54), това може да е сигнал за потенциална контузия или хроничен проблем. Голяма част от тежките контузии в съвременния футбол стават след претоварване или игнориране на първоначално малък мускулен проблем. Всичко това може да бъде доловено от GPS системите на STATSports. Без значение дали става въпрос за потенциален проблем с шлатер и последващо тежко възпаление при юношите или мускулен дисбаланс при професионалистите, който да доведе до натоварване в колената и потенциално скъсани кръстни връзки – всичко това може да бъде в някаква степен разчетено и предотвратено чрез следенето на тази метрика.

14. Средно темпо (налично само за тренировъчна сесия) – Подходящо е за предсезонна или индивидуална подготовка. Също така може да се ползва и по време на рехабилитация и при връщащи се след контузия състезатели, които все още са в режим на бягане. Стойността е усреднено време за избяган километър по време на тренировката, например 05:35 минути/КМ.

15. Настояща скорост (налично само за тренировъчна сесия) – скоростта, с която състезателят тича в момента, измерена в км/ч или м/с, в зависимост от предпочитанията и настройките, които сте задали.

16. Карта на движение (Heatmap) – показва движението по терена, къде точно и в каква посока са се случили спринтовете, както и процентното разпределение на бягането в 3-те третини:

В допълнение има и 4 показателя, които могат да бъдат измерени, ако имате пулсомер на STATSports:

1. Средна честота на пулса – усреднена стойност на пулса по време на мача/тренировката, измерена в стойност „Удари в минута“.

2. Максимален пулс – това е максимално достигнатият пулс по време на сесията, измерен в „Удари в минута“.

3. Време в червената зона – този показател е индикатор за времето, което състезателят е играл с пулс над 85% от максималната за сесията стойност.

4. Настоящ пулс (налично само за тренировъчна сесия) – това е пулсът към момента, следен на живо, измерен в „Удари в минута“.

За улеснение, всички изброени метрики в самата апликация са разделени на 3 групи – обем, скорост и кардио. Това са специално подбрани 16+4 фундаментални показателя, които всеки уважаващ себе си клуб и академия трябва да следи. Информацията, която може да се вземе и подобренията, които могат да последват от това са огромни. Същевременно STATSports улесняват както треньорите, така и състезателите посредством сравненията с елитни футболисти и първенства, както и със средните стойности за възраст, които предоставят.

Не на последно място, всеки наставник получава безплатен достъп до софтуера APEX Coach Series, който дава възможност да се следи представянето на целия отбор, да се сравняват играчи от състава и т.н. Дори само един играч индивидуално да е закупил и да притежава устройство, неговият треньор може да следи всичко през APEX Coach софтуера:

Изследвания показват, че GPS системите на STATSports имат следния положителен ефект:

 1. Подобряват максималната скорост на състезателите с до 9.4%
 2. Увеличават дистанцията, пробягана на висока скорост с до 13.6%
 3. Повишават интензитета по време на тренировка с до 12.3%

Това са изследвания, правени в Англия – държава, в която високото темпо, интензитетът и неспирното бягане са част от футболната култура. Очаквайте процентните подобрения в България да са дори още по-високи!

ОТ КАКВА ВЪЗРАСТ:

Важен въпрос, на който няма еднозначен отговор – от каква възраст е добре да се ползват GPS системи? Както вече споменахме, в повечето елитни школи по света започват да слагат такива устройства на състезателите си още след 13 годишна възраст. И това не е случайно.

Едва ли има треньор или шеф на школа у нас, който да смята, че подобно устройство няма с какво да помогне на футболистите. Напротив – всички сме наясно, че това е безценна информация и колкото по-рано започне да се събира, толкова по-добре. Все пак има долна граница, под която е ненужно да се слиза. Ето и препоръките спрямо възраст:

У13 – пожелателно. Деца на 12 години и по-малки няма да извлекат особено голяма полза от носенето на GPS системи. Фокусът при тях все още трябва да е върху техническото усъвършенстване и работата с топка. Все пак, ако даден клуб или родители са ентусиазирани, то със сигурност не би и навредило да се носи GPS.

У14 – препоръчително. Тук нещата са по-различни. Играчите вече са с една или две години практика на футбол 11 и голям терен. Започват да осъзнават колко важно е да имат достатъчно кислород, започват да усещат умората в последните минути на мача. Повечето елитни академии на запад започват да дават GPS системи на състезателите си точно на 13 годишна възраст.

У15 – силно препоръчително. Натоварванията стават още по-големи. В България стартира и Елитната група до 15 годишна възраст. Повечето отбори правят първите си тежки предсезонни подготовки. Кондиционната работа става все по-значима и без GPS устройства всичко е просто импровизация и мерене „на око“. Силно препоръчително е всеки състезател да носи GPS, както по време на тренировка, така и по време на мач.

У16, У17, У18, У19 + мъжки футбол – абсолютно задължително. Връщаме се отново към това, с което започнахме – българският футбол изостава много в показатели като темпо на игра, интензитет и кондиционна работа. Но проблемите, които виждаме в Първа лига, са само върха на пирамидата. Корените са много по-дълбоки. Групираме всичко от У16 до мъжки футбол, защото там реално е преходът, за който толкова много говорим и как нещо там се къса. Това е въпрос на приоритети, а не въпрос на пари. Пакет GPS системи за цял отбор, които могат да се ползват с години, струва колкото една месечна заплата на поредния анонимен чужденец, дошъл в България. Не само задължително – абсолютно несериозно е да има уважаваща себе си академия или клуб от 3та, 2ра или 1ва лига в България, които да не ползват GPS системи.

КОЛКО СТРУВА

Що се касае до финансовата част, нещата не са толкова страшни, колкото повечето хора може би си мислят. Успяхме да договорим със STATSports специални промоции и цени за България, които ще може да следите тук месец за месец.

Редовната цена на един GPS от серията APEX Athlete е 369 евро. На сайта им непрекъснато има различни промоции, като към тях може да напишете и специалния код на Кампиония, който да ви донесе допълнително преференции.

Няма месечен абонамент за GPS сигнал, няма скрити такси и условия. Купува се веднъж и това е всичко. Тези устройства идват с гаранция от 1 година, водоустойчиви са и в повечето случай при правилно съхранение имат продължителност на живот от 3 до 5 години. Това е инвестиция, която не само, че си струва да бъде направена – тя е задължителна, ако искаме поне малко да се доближим до истинския и модерен футбол, който гледаме по телевизията.

Поръчката става в 3 лесни стъпки:

 1. Отивате на сайта на STATSports, може направо да ползвате и линковете към продуктите долу.
 2. Добавяте в кошницата си за пазаруване следните продукти:
 • APEX Athlete Series – GPS Performance Tracker – ЛИНК
 1. Когато стигнете до момента за въвеждане на адрес за доставка, трябва да въведете специално създаденият за Кампиония код GZ20. В зависимост от предиода на годината, ще получите допълнително 20% отстъпка или 6 месеца безплатно ползване на апликацията с упражнения на STATSports, която иначе струва 15 евро на месец.

Доставката идва от Англия и обикновено отнема една седмица.

Кратък наръчник и често задавани въпроси:

1. При първоначалното свързване на GPS устройството на телефона, има 3 важни детайла:

 • Заредете батерията на GPS докрай преди да правите какво и да било.
 • Уверете се че сте пуснали Bluetooth и Wi-fi на мобилния си апарат.
 • Силно препоръчително е да сте навън, за да може GPS-а да хване сигнал и да изпише кода за свързване с устройство.

2. Когато ползвате своя GPS за своя тренировка или мач, уверете се, че след като го включите, в рамките на 1-2 минути ще сте на терена. Ако го включите и останете в съблекалня или място, на което няма добър GPS сигнал, устройтвото автоматично ще се изключи след няколко минути.

3. След мача или тренировката, натиснете синия бутон долу в средата на апликацията на телфона и изберете SYNC. Така ще прехвърлите данните, които GPS-a е събрал, към телефона си. Изключително важно е да отбележите кога точно са започнали и завършили полувремената или тренировката, за да може GPS-a да даде точните данни, без да обхваща загрявката, ходенето до съблекалнята на полувремето и т.н. Не се притеснявайте да пуснете GPS-a си още на загрявката преди мача – след това като синхронизирате всичко ще може да „отсечете“ правилно времето, в което сте играли.

На сайта на STATSports има раздел с често задавани въпроси, който може дa намерите ТУК. Също така има и чат, където може да попитате за всичко, което ви притеснява.
Все пак, решихме да направим и един много детайлен видео наръчник на български за ползване на устройството. Постарахме се да обясним всичко. Поради факта, че демонстрираме как се ползва мобилна апликация, видеото е снимано като показваме снимки от телефон, който по принцип всички гледаме вертикално, докато видеата в Youtube са хоризонтално 16:9. Ето защо, препоръчваме да гледате видеото на копютър, за по-добра видимост. На моменти сме приближавали екрана, за да стане по-ясно за какво говорим. Ето и наръчника:

Тепърва предстоят много интересни новини и изненади от екипа на Кампиония. Последвайте ни в Инстаграм, за да сте сигурни, че няма да пропуснете нищо: