TACTALYSE – играй като най-добрите

Имаме удоволствието да ви съобщим, че Александър Захариев официално притежава правата на TACTALYSE (Такталайз) за България! Смятаме, че това е една положителна крачка в посока промяна на представите за модерния футбол у нас. Също така се радваме, че мнозина футболисти в България ще имат възможност да подобрят значително тактическата си грамотност – нещо, в което видимо изоставаме спрямо развитите футболни държави. Хората, които следят развитието на Кампиония през последните години, знаят, че когато се захванем с даден проект, то го правим с ясното съзнание, че можем да променим към по-добро българския футбол.

Какво представлява Такталайз и как българските юноши и професионални състезатели могат да се възползват от услугите, които ще предлага Александър Захариев за България? Такталайз е най-популярната в света методика за подобряване на индивидуалните тактически знания на футболистите. Накратко – това са онлайн уроци по тактика. Платформата е създадена преди 6 години в Холандия oт Лоран Вриелинк. Услугите на Такталайз ползват играчи от цял свят: защитникът на Интер (Милано) Стефан де Врай, състезатели на Твенте и Фейенорд, юноши на Аякс, футболисти от немската Бундеслига, Висшата лига на Англия и т.н. Една малка част от списъка с играчи, които работят по методиката, може да разгледате ТУК.

Ето и една снимка от съвместната работа на Стефан де Врай с основателя на Такталайз Лоран Вриелинк:

Уроци по тактика

Ще споделим с вас и едно любопитно видео от Висшата лига на Англия по време на двубой между Манчестър Сити и Нюкасъл. Състезателят на свраките Джетро Вилемс се обучава по методиката на Такталайз дълго време.  Когато отбелязва гол в мача, при отпразнуване на попадението той благодари на Такталайз за съвместната работа, като показва логото на компанията.

Тук може да видите и снимка от съвместната работа на Лоран Вриелинк и Джетро Вилемс по методиката на Такталайз:

Такталайз - уроци по тактика

Същността на методиката на Такталайз се базира върху фундаменти. Фундамент наричаме оптималното и най-правилно действие в дадена игрова ситуация. Всичко това е разделено на 6 позиции – крайни защитници, централни защитници, опорни халфове, офанзивни халфове, крила и нападатели. Всяка позиция има свои характерни фундаменти и ситуации, с които се сблъскват най-често играчите на определен пост.

Няколко детайла, които ще ви помогнат да разберете как точно се прилага Такталайз и как ще може футболистите в България да се възползват от тези услуги:

  1. Такталайз не е методика, която задължително се прилага в отбори. Да, отборите може да се възползват от услугите й, но фокусът е върху развитието на индивидуалната тактическа подготовка на състезателите. Може да се каже, че това са индивидуални тренировки по тактика. Работата се състои в малки групи от максимум 5 човека, играещи на една позиция. Футболът е отборен спорт, но развитието на таланта отдавна е свързано с много индивидуална работа.
  2. С Такталайз работят професионални футболисти, но и юноши. Минималната възраст, с която ще работи Александър Захариев са 12 годишни състезатели.
  3. Процесът на работа се състои основно в разглеждането и анализирането на множество футболни ситуации, които имат честа повторяемост. Играчите се учат да разпознават фундаментите и така да взимат най-верните решения в дадена ситуация. Всичко това става чрез гледане на видеа, специално подбрани от Такталайз.
  4. Всичко се случва онлайн. Дадена сесия трае около час и се работи по предварително определени 2 фундамента. В рамките на този онлайн урок по тактика се разглеждат около 30 специално подбрани видеа, които демонстрират фундаментите в действие. Видеата са от мачове във Висшата лига, Серия А, Ла Лига, Шампионска лига и т.н. Разглеждат се действията на някой от най-добрите футболисти в света – какво правят, защо го правят, кога го правят. Посочват се правилни, но и грешни решения. Получава се дебат, затова е и лимитът от максимум 5 футболиста по време на урок.
  5. Чрез структуриран анализ Такталайз прави невидимото – видимо и подобрява тактическата грамотност на футболиста. Визуализирайки повтарящи се игрови моменти, се създава високо ниво на осъзнатост. Така играчите започват все по-бързо да разпознават дадена ситуация на терена и в последствие успяват да вземат правилното решение.
  6. Професионални футболисти и юноши от цяла България могат да се възползват от услугата. Достатъчно е да имат лаптоп, смартфон и интернет връзка. Могат да почиват вкъщи на дивана след тежка тренировка, докато получават допълнително знания за тактическите фундаменти във футбола.

В началото споменахме и кои играчи ползват услугите на Такталайз. Едва ли е случайно. Ето какво споделят някои от тях на официалния сайт на Такталайз:

СТЕФАН ДЕ ВРАЙ

„Благодарение на Такталайз започнах да взимам най-правилните решения на терена“

„Благодарение на един от принципите на Такталайз, наречен „Пресичане на кръстопът“, започнах да се оглеждам все повече на терена, което повиши нивото на осъзнатост на ситуациите около мен“

„През последния сезон Такталайз стана важна част от моя индивидуален прогрес и подобри взимането ми на решения и осъзнаването и разпознаването на ситуации на терена“

„Такталайз ми помогна да осъзная навиците ми при сканирането на терена. Благодарение на това, започнах да взимам по-добри решения в различни игрови ситуации.“

„Услугите, които предлага Такталайз са на най-високо ниво. Техните тактически прозрения ще бъдат прекрасно допълнение към развитието на всеки един играч или треньор, позволявайки им да развият своя пълен потенциал.“

Ако вие сте професионален футболист или състезател в ДЮШ над 12 годишна възраст и искате да подобрите един изключително важен аспект от футболната игра, а именно – тактическата си грамотност, сега имате възможност да се възползвате от този шанс. Обученията ще се водят лично от Александър Захариев, който изучава методиката на Такталайз дълго време, преди да получи лиценза за България. Ето няколко думи и за него:

Индивидуални тренировки по футбол

Притежава УЕФА „А“ лиценз. 10 години опит като треньор, от които 9 в Славия София. За последно през този сезон бе начело на ЦСКА 1948 в елитната U19 лига, оставяйки отбора на първо място без загуба.

Индивидуални тренировки по футбол

Посещавал е редица семинари и специализации в България и Европа, като конференцията FA Talent ID, проведена на базата на английския национален отбор. През изминалата година изкара едноседмичен стаж в базата на Парма в Италия.

Александър Захариев

Участвал е на всички семинари на Корвър в България и бе един от треньорите по време на кампа на Корвър, организиран през 2019-та година.

Индивидуални тренировки по футбол

Завършил е с отличие 4 месечен курс за тактически анализи, организиран от центъра за иновации на ФК Барселона.

Индивидуални тренировки по футбол

Футболен анализатор в каналите на Нова Броудкастинг Груп, а именно Диема Спорт, Нова Спорт и Макс Спорт. Анализира мачове от България, Евротурнирите и Висшата лига, а през изминалата година и някои от срещите на Европейското първенство по футбол.

Всяка група ще се състои от максимум 5 човека. Заниманията ще се провеждат веднъж седмично в предварително уговорен ден и час, който е удобен за всички. Заплащането става месец за месец.

За допълнителни въпроси и информация, може да се свържете директно с Александър Захариев на 0883322803. За да следите всяка нова информация и за да сте част от нашия път, ще се радваме да ни последвате и в Инстаграм:

Ако искате да сте сигурни, че няма да пропуснете нищо от Кампиония, моля абонирайте се и за нашия имейл бюлетин, като оставите актуален имейл адрес, на който да получавате новини и известия от нас: