Кампиония организира футболен лагер в Англия

Имаме удоволствието да споделим с вас един проект, по който работим от дълго време. Между 9-ти и 16-ти април, по време на априлската ваканция, ще организираме футболен лагер за деца родени 2009-та, 2010-та и 2011-та година. Мястото на провеждане на събитието ще бъде Уулвърхемптън, Англия.

За тези от вас, които следят страницата на Кампиония, не е тайна, че в академията на Уулвърхемптън работи един от най-обещаващите български футболни треньори – Адриан Ганчев. Той бе част от летния футболен камп, който проведохме миналата година в Албена. Също така участва и в изключително успешен уебинар на Кампиония (подбрани моменти може да видите ТУК). Благодарение на Адриан вашите деца ще имат възможност да изживеят нещо уникално, което никога досега не е правено.

Предстои да качим и серия от интервюта и видеа, които направихме в Уулвърхемптън благодарение на Адриан Ганчев. Ето и първата част:

НАШАТА ЦЕЛ

Идеята на този лагер е да селектира български футболисти набор 2009, 2010, 2011, които според нас имат достатъчно високо ниво и с които да заминем на едноседмично приключение в родината на футбола – Англия. Там ще се случат следните неща:

 1. Ще бъдат изиграни 1 или 2 контроли срещу Уулвърхемптън. Не сателити и не втори отбори. Ние ще се изправим абсолютно и 100% гарантирано срещу деца от академията на Уулвърхемптън, набори 2009, 2010 и 2011.
 2. Не можем да гарантираме отсега, но има вероятност Уулвърхемптън да ни покани да се включим в турнир, който те организират точно в седмицата между 9-16 април. Тези от вас, които ни познават, знаят, че не обичаме да говорим празни приказки, но отборите, които са поканени да участват са такива, че това може да се превърне в най-уникалното футболно изживяване, което са имали децата ви до този момент.
 3. Мачовете и основната част от тренировките по време на престоя ще бъдат водени от Александър Захариев, един от основателите на Кампиония. Заниманията ще са тематични и ще акцентираме върху характерни за английския футбол неща – високо темпо на игра, бързи подавания, динамични преходи. Съответно ще учим децата и да се справят с такива предизвикателства. Например, ще покажем как сканирането на терена ни помага, когато играем срещу отбор, който е агресивен и играе на високо темпо. Адриан Ганчев също ще се включи в няколко тренировки. Ще имаме футболни теоретични лекции в определени дни, а също така и урок по английски език с основен акцент върху чисто футболни термини.
 4. Ще разгледаме базата и ще посетим тренировки и по възможност мачове на децата от академията на Уулвърхемптън. У23 отборът играе по това време и предвиждаме да посетим техен мач. Разбира се, няма как да не отидем и до стадиона на вълците. По програма мъжете имат домакински мач на 15-ти април – денят преди прибирането ни. Това може да бъде един прекрасен завършек на седмица, изпълнена с много футбол и емоции.
 5. С Адриан Ганчев сме фенове на уличния футбол – този в клетка, без правила. Академията на Уулвърхемптън тренира всяка седмица точно на такъв тип игрища – клетки, без тъчове и аутове. Предвиждаме да проведем тренировка точно на тези игрища, на които тренират англичаните. Може да видите за какво говорим в това видео:

Този лагер е нещо, което обсъждаме от няколко месеца. Имаше много въпросителни – кога да се проведе, дали да се проведе, ще има ли достатъчно качествени деца и т.н. В крайна сметка решихме, че трябва да опитаме. Не заради нас – ние вече сме били на базата на Уулвърхемптън. Правим го заради вашите деца. Искаме да им дадем възможност да се докоснат до магията на Висшата лига, до една от елитните академии в Англия. За съжаление повечето български отбори не осигуряват достатъчно международни мачове на децата си. В най-добрия случай се пътува до Сърбия и Македония, а ако се стигне до Западна Европа, най-често се играе с вторите отбори или сателити на големите клубове.

СЕЛЕКЦИЯ НА ДЕЦАТА

Повтаряме отново нещо, което написахме в началото: идеята на този лагер е да събере след подбор едни от най-добрите (според нас) български футболисти набор 2009, 2010, 2011. За тези от вас, които не знаят – през изминалото лято проведохме летен камп, на който събрахме 72 деца от цяла България. Желаещите да участват бяха над 100. Селектирахме най-добрите от тях и ги разделихме на няколко групи. Сега ще направим същото.

На предстоящият лагер в Англия ще бъдат допускани само деца, които са над средното за България ниво. Всичко това е субективно, но финалното решение ще бъде взето от нас. Не искаме да издаваме присъди дали дадено дете има качества или не, но същевременно трябва да съберем група, която да представи България по най-добрия начин. Това не е екскурзия, не е езиков обмен или пътуване с цел забавление и приятни емоции. Да, всичко това ще го има, но ние трябва да сме сигурни, че ще селектираме деца, които имат нивото да се изправят срещу английски школи без да изложат България и себе си. Осъзнаваме, че това е нелека задача, но ние вече имаме опит с летния ни камп. Много деца останаха извън селекцията, много родители се разсърдиха, но ние отстояваме принципи и сме категорични в начина си на работа.

Селектирането на деца ще става посредством следните начини:

 • Ние имаме добър поглед върху доста академии в България. Ще може сравнително лесно да се ориентираме дали дадено дете има нивото да замине с нас. Ще каним отделно и деца, които познаваме от летния ни камп или други събития.
 • Ако имате видеа от мачове на детето, може да ни ги изпратите по пощата, в Инстаграм, Фейсбук или на съобщение във Вайбър или Уотсап.
 • Организирали сме редица треньорски семинари през годините. Познаваме треньори от цяла България и ще се допитваме до тях за мнение. Ще питаме както вашите треньори, така и треньори от противникови отбори.

Процесът ще бъде следния:

 1. Записвате детето си за лагера в Англия посредством формуляра по-долу
 2. Ние преглеждаме всички записани деца и преценяваме нивото им по един от гореизброените начини. Ще търсим и баланс по позиции, няма как да вземем 16 централни нападателя
 3. Правим окончателен списък и се свързваме с родителите, чиито деца са селектирани да заминат

Максималният брой деца, който ще може да замине от набор е 18 = 16 полеви + 2 вратари. Ако от даден набор се запишат основно деца, които смятаме, че нямат нивото, което търсим – то въобще няма да взимаме този набор в Англия. Ако като цяло не успеем да съберем деца на достатъчно високо ниво за нито един от наборите – няма да заминем с нито един набор. Категорично няма да правим компромиси. Заставаме с името си и лицата си – както ние от Кампиония, така и Адриан Ганчев. Последното нещо, което искаме да направим е да изкараме някакви пари и да заведем 54 деца на екскурзия. Това е лагер, който има съвсем различна цел.

ПОЛЗИ ЗА ДЕЦАТА

Всички в България говорят как децата тук изостават във футболното си развитие спрямо връстниците си на Запад и някъде между 14 и 17 годишна възраст „нещо се къса“. Според нас просто в тази възраст разликите стават най-видими, защото тогава националните отбори започват международните си мачове и всичко става ясно. Проблемите у нас започват много преди 17 или 14 годишна възраст. Това е като един ластик, който разтягаме, разтягаме, разтягаме и в един момент се къса. Изоставането ни започва още от най-ранна детска възраст.

Понякога на международни турнири някои наши отбори записват добри резултати в следствие на комбинация от чист талант на децата, ниско ниво на противници (често 2-ри състави или сателити) и не са последно място желание за победа на всяка цена, макар и с грозен футбол и изритани топки. Това ни заблуждава, че при малките възрасти всичко е наред и повечето хора смятат, че основният проблем идва след 14 годишна възраст. Не – просто тогава проблемите стават най-видими и ластикът, след години разтягане, тогава вече окончателно се къса. Как може този лагер да помогне на децата, които ще са част от него:

 1. Момчетата, които заминат с нас, ще сверят часовника си и ще видят дали изостават спрямо връстниците си от острова
 2. Това пътуване ще ги направи по-уверени, както в чисто футболен, така и в житейски план
 3. Мачовете, тренировките и теоретичните лекции, които ще подберем специално, ще подобрят различни компоненти от играта им
 4. Ще разгледат базата на Уулвърхемптън – академия с най-високата категория 1 в Англия
 5. Ще разберат колко важно е да се знае английски език
 6. Пътуването до Англия ще отвори съзнанието им и ще започнат да мечтаят още по-силно и да се трудят още по-усърдно за мечтите си

Има и много други плюсове, но не искаме текстът да става прекалено дълъг. Минуси от друга страна не виждаме. И тук трябва да отворим темата относно клубните отбори на децата. Умишлено сме избрали време, през което те няма да са на училище. Седмицата преди Великден няма и мачове в първенствата, а много отбори въобще не тренират. Евентуално може да има някакви малки турнири в България, но вие като родители трябва да прецените кое би дало повече стойност на децата ви. Задължително искаме да сте уведомили треньорът на детето си, че искате да пътувате до Англия в този период. Ако той е против, поискайте да изтъкне аргументи и да се обоснове как това пътуване би навредило на детето, какви са минусите. Плюсовете вече ги посочихме. Не искаме по никакъв начин да се конфронтираме с клубните отбори на децата или да крием нещо. Напротив – държим те да знаят и вярваме, че всеки един състезател след пътуването до Англия ще се върне в клубния си отбор по-мотивиран, по-целеустремен и вече натрупал известен опит на международно ниво.

Важно е да се посочи, че това не са проби, никой няма да краде деца, да прави трансфери и т.н. След Брексит български играчи не могат да подписват с английски отбори преди навършване на 18 годишна възраст, освен ако цялото семейство не емигрира в Англия. Българските клубове не бива да проявяват ревност или да имат каквито и да било притеснения. Всичко се прави с идеята да се помогне на децата.

НОЩУВКИ И ХРАНА

Успяхме да постигнем договорка с един от най-престижните колежи в Уулвърхемптън и ще използваме базата им по време на престоя ни в Англия. Ще спим, ще тренираме и ще се храним на кампуса на колежа Тетенхол. Това е престижно училище, което е дало път в живота на олимпийски медалисти и Нобелови лауреати. Дано да е на късмет и на децата, които ще заведем там. Повече информация относно учебното заведение може да намерите на сайта им ТУК или като изгледате видеото:

От друга страна, мачовете, които ще играем, ще бъдат на базата на Уулвърхемптън или други терени в града. За да придобиете представа относно разстоянията и логистиката, качваме една снимка от Google Maps. Както виждате, колежът и базата на Уулвърхемптън са разположени в съседство:

ДАТИ И ЛОГИСТИКА

Заминаваме на 9-ти април (неделя) и се връщаме на 16-ти април (неделя). Това е неучебно време, тогава е априлската ваканция за Великден. Ще летим със самолет от София до Бирмингам и от там с бусове, изпратени специално от колежа Тетенхол, ще се придвижим до Уулвърхемптън. Няма нужда от визи за Англия, необходимо е единствено пълномощно от родителите, че позволяват на децата да пътуват в чужбина с нас.

ЦЕНА

Цената е 1400 лева на дете. Това включва нощувки, 3 хранения на ден, екипировка, тренировки, мачове и транспорт в Англия. В цената НЕ Е включен самолетния билет. Няма как да го калкулираме от сега, защото цените на билетите се менят. Те ще бъдат закупени максимално рано след като формираме окончателния списък със заминаващите деца и в последствие ще съобщим колко още трябва да се доплати за самолетните билети.

Посещението на мач на Уулвърхемптън също е по желание и не сме го включили в цената.

Относно екипите – трябва да сме представителни! Не може да сме като неорганизирана тумба, която е отишла на екскурзия. Ето защо, предвиждаме екипировката като минимум да включва 2 екипа и анцуг, а това допълнително оказа влияние върху цената.

Възможно е някои родители да решат да пътуват с децата си – това не е проблем за нас. Всеки желаещ родител може на свои разноски да планира посещение в Англия за какъвто период прецени. Няма как да бъдете настанени при децата, но може да намерите хотели в Уулвърхемптън.

Нещо много важно! Цената може да стане ПО-НИСКА! До последно ще търсим спонсори, които да финансират това наше начинание. Ако вие като родители може да ни свържете с хора или фирми, които биха поели част от разходите по този лагер, ще сме безкрайно благодарни. Ако успеем да осигурим безплатна екипировка или самолетни билети, това няма да е в наша полза, а във ваша, защото вместо да правим печалба от това, ние ще намалим цената, която трябва да платите.

Относно спонсорите – склонни сме да брандираме екипите. Също така, на драго сърце ще оповестим на сайта на Кампиония всички компании, които помогнат. В допълнение предвиждаме да заснемем документален филм за цялото пътуване. В самото видео, което ще споделим по всички наши канали и социални мрежи, може да слагаме лога или да направим реклама на всеки спонсор. Всичко това ще е с една единствена цел – да отнемем от тежестта на родителите, които ще финансират това изживяване за своите деца.

Това ще бъде спомен за цял живот за всеки, който участва. Незабравимо футболно приключение, което може да е началото и на една реализирана футболна мечта. Разбираме, че живеем в трудни времена и че сумата не е малка, но в днешно време тези пари стигат за един семеен уикенд във Велинград. Но един семеен уикенд във Велинград не променя съдби. Не гарантираме, че и нашият лагер ще промени нечия съдба, но със сигурност ще е предпоставка да се отключат силни мечти у децата. Мечти, които с много труд и постоянство се надяваме един ден да бъдат реализирани.

ЗАПИСВАНИЯ

Записванията продължават до 12-ти февруари, за да имаме достатъчно време с организацията след това. Това е краен срок. В случай, че от даден набор съберем достатъчно на брой деца, които отговарят на търсеното от нас ниво, то можем да спрем записванията и преди 12-ти февруари. До 15-ти февруари ще се свържем с всички родители, чиито деца са одобрени да заминат.

Ако искате да се запишете за участие, е необходимо да попълните формуляра:

(ВАЖНО! Поради огромния интерес и високото ниво на деца, спираме записванията за набор 2010. Всеки формуляр за набор 2010, подаден след 3-ти февруари, няма да бъде разглеждан. С избраните деца и родителите им ще се свържем до 15-ти февруари.)