Индивидуални видео анализи за футболисти

От началото на годината вече обявихме стартирането на 2 проекта – индивидуалните ни тренировки по футбол и онлайн уроците за подобряване на футболния интелект по холандската методика Такталайз. Днес представяме пред вас и oще нещо ново за България , което ще е от голяма полза на състезатели по футбол, а именно – индивидуалните футболни анализи. Какво представлява процесът и как може да се възползвате:

  1. Изпращате ни видео запис от футболна среща на конкретния играч, чиято игра искате да анализираме
  2. Ние режем всички моменти и отигравания, след това ги обработваме и маркираме с професионална програма за видео анализ
  3. Уговаряме ден и час, в който провеждаме самия анализ. Минаваме всички ситуации една по една, търсим грешки, даваме съвети, намираме решения

Процесът изглежда лесен, но зад него се крие много работа от наша страна. Това не е просто една компилация с най-добрите или грешните отигравания на даден състезател. Движението без топка, грешното позициониране, таймингът на подаванията, погрешното или забавено сканиране на терена – това са само една малка част от нещата, на които ще обърнем внимание.

Индивидуалните футболни анализи са нещо ново не само за България, но и за света. Вероятно сме едни първите, които предлагат подобна услуга за нашата страна, но не това е най-важното. Тенденцията за индивидуална работа във футбола набира сила и ще става все по-трудно за всеки един състезател да се задържи на върха или дори да го достигне, без да полага допълнително усилия отвъд тренировъчния процес. Защо го казваме? Александър Захариев наскоро завърши с отличие 4 месечен курс за тактически анализатори към Центъра за иновации на ФК Барселона. Още в една от първите лекции може да се види следния текст, който ние преведохме за вас (оригинала на английски може да прочетете ТУК):

Анализатори в полза на играчите

Всички клубове имат нужда от повече професионалисти, които работят в различни сфери: медицински щаб, кондиционни треньори, психолози и т.н. От горе на всичко, вече става практика някои играчи да работят с личен фитнес треньор, личен физиотерапевт и личен психолог. Така те се стремят да задоволят конкретна своя нужда или да решат конкретен свой проблем, който е трудно да бъде решен от клуба. И това не се случва поради ниското ниво на персонала в клубовете, а поради недостига на достатъчно кадри, които да отговорят изцяло на нуждите на всеки един състезател индивидуално. Предвиждаме, че в близко бъдеще, все повече състезатели ще разчитат  на услугите и на личен футболен анализатор. Все по-големите финансови и икономически стимули водят до ожесточена конкуренция между футболисти, треньори, клубове и първенства.

Следователно всички елементи от футболната игра, които биха могли да повишат нивото на даден състезател, ще предизвикват все по-голям интерес. Видео анализът от представянето на конкретен играч в даден мач без съмнение е един от най-добрите инструменти за подобряване на играта му. Работата със специалист, който може да изготвя индивидуални видео анализи, неминуемо ще даде предимство на всеки футболист.

Горният текст не е наша импровизация, а част от лекциите към курса за тактически анализатори на Барселона, който завърши Александър Захариев. Същевременно Георги Захариев преди известно време взе участие на семинар за скаути в Англия. Водещи бяха някои от главните съгледвачи на Манчестър Юнайтед. Една от основните теми бе движението без топка, което е все по важно в днешно време. Един състезател играе с топката средно между 2 и 3 минути на мач! През останалата част от двубоя неговата работа е предимно свързана с изпълнение на тактически задачи и целенасочено и умно придвижване, поне когато говорим за футбол на високо ниво. А това са неща, които е в пъти по-лесно да бъдат обяснени и подобрени чрез видео анализ.

За кои други компоненти от играта може да бъде полезен един индивидуален видео анализ:

  • затваряне на пространства за противниците / отваряне на пространства за съотборниците
  • тайминг на позициониране, тайминг на подаване
  • мислене 2 хода напред и предугаждане на ситуациите
  • вземане на правилно решение – в съвременния динамичен футбол ситуациите се променят на всеки няколко секунди. Най-правилното решение, което един играч може да вземе също се променя на всеки няколко секунди
  • правилно сканиране на терена

Това са неща, които несъмнено ще повишат футболния интелект и ще подобрят представянето на дадения играч. Виждайки грешките си от страни и наблюдавайки отиграванията си на видео, всеки състезател може много по-ясно да осъзнае върху какво трябва да работи, кой аспект трябва да подобри и къде бърка. Същевременно е много трудно и дори опасно за един футболист сам да анализира играта си, гледайки повторение от мача. Без насреща да има подготвен треньор, който да познава принципите и фундаментите на съвременния футбол, въпросният играч може да попадне във водовъртеж от самозаблуди и грешно тълкуване на ситуациите, което само би навредило.

Тук, ние от Кампиония можем да бъдем в помощ на футболистите в България. Това е услуга, която несъмнено би подобрила играта на всички професионални състезатели или такива в детско-юношеския футбол. Изпращате ни запис от Ваш мач, ние го обработваме, изрязваме важните положения и след това насрочваме час за самия анализ, в който се случва най-важното – посочваме грешките и даваме съвети за подобряване на играта. За целта използваме професионален софтуер.

Изключително важно е кой точно е треньорът/анализаторът, който прави самия анализ. Ние в Кампиония сме уверени, че имаме знанията и възможностите да дадем услуга на световно ниво. Кой е човекът, който лично ще прави Вашия анализ:

Александър Захариев

Индивидуални тренировки по футбол

Притежава УЕФА „А“ лиценз. Има 10 години опит като треньор, от които 9 в Славия София. През изминалия сезон бе треньор на У19 съставът на ЦСКА 1948. Към момента е изцяло отдаден на развитието на футболисти чрез индивидуални тренировки, Такталайз онлайн уроци по тактика и индивидуални видео анализи.

Индивидуални тренировки по футбол

Завършил е с отличие 4 месечен курс за тактически анализи, организиран от центъра за иновации на ФК Барселона.

Индивидуални тренировки по футбол

Футболен анализатор в каналите на Нова Броудкастинг Груп, а именно Диема Спорт, Нова Спорт и Макс Спорт. Анализира мачове от България, Евротурнирите, Висшата лига, Европейски и Световни първенства по футбол. Това несъмнено му дава поглед към големия футбол и допринася за индивидуалните анализи, които прави на играчи, работещи с него.

Индивидуални тренировки по футбол

Посещавал е редица семинари и специализации в България и Европа, като конференцията FA Talent ID, проведена на базата на английския национален отбор. Имал е стажове в Парма, Уулвърхемптън и други клубове и академии от Западна Европа.

Индивидуални тренировки по футбол

След няколко месечно обучение Александър Захариев успя да вземе лиценза За България на холандската платформа за онлайн тактически уроци Такталайз. По системата работят редица именити състезатели, както и юноши на отбори като Аякс, Фейенорд и други. Повече информация относно Такталайз може да намерите ТУК.

Нещо изключително важно: нашите анализи по никакъв начин не влизат в противоречие с изискванията, които клубният треньор има към футболиста. Във всяка една ситуация ние питаме какви указания и инструкции са дадени. Ако например се търси директен футбол и дълги подавания, ние ще анализираме дали футболистът е сканирал терена, разпознал е какви опции има пред себе си, дава ли пас към правилния човек, в правилната зона, в правилния момент. Тоест, като абсолютен минимум ние може да помогнем даден състезател да спазва с още по-голяма прецизност изискванията на своя треньор. От друга страна вероятността състезателят да научи много нови неща от личния си анализатор Александър Захариев е голяма.

Tрябва да отбележим, че редица състезатели в академии като тази на Аякс ползват подобен тип услуги, като индивидуален анализ на мач. След като юноши на холандския гранд работят по този начин, смятаме, че може да сте спокойни – това е бъдещето. В допълнение даваме и още един факт. Централният защитник на Интер (Милано) Стефан Де Врай е един от хората, които най-често ползват такива услуги и е наел основателя на Такталайз Лоран Вриелинк като свой личен футболен анализатор. В едно свое интервю играчът на нерадзурите споделя колко много му помагат анализите. На въпрос дали Симоне Индзаги е съгласен външен човек да анализира играта му, бранителят отговаря, че Симоне не само подкрепя това, но се радва, че неговият състезател полага усилия да става по-добър. Ако знаете италиански, ето и частта от интервюто, в която Стефан Де Врай говори за индивидуалните анализи – ЛИНК. Цялото интервю, което е доста интересно и може да преведете и с Google Tranlsлate – ТУК. Това е бъдещето!

За професионални футболисти, всичко е строго индивидуално и трябва да се състави персонализиран план за работа. За деца и юноши между 13-18 години препоръчваме поне 1 анализ на месец, за да може, когато се видят дадени грешки и се коментират, да се провери дали след това са изчистени или е нужно още време. В същото време на втория анализ може да се видят нови проблеми и така във времето да се работи за тяхното отстраняване. В допълнение препоръчваме да се минава обучението на ТАКТАЛАЙЗ (повече информация ТУК), защото там се разглеждат всички игрови ситуации чрез анализиране играта на професионалните футболисти на точно определена позиция. Така след месечното обучение, ако добавим анализ на мач, може да видим дали състезателят разпознава игровите ситуации и знае какво трябва да направи.

За записвания и допълнителна информация, моля обадете се на 0883322803 или се свържете с нас чрез някоя от формите за контакт ТУК. За да следите всяка нова информация и за да сте част от нашия път, ще се радваме да ни последвате и в Инстаграм: