България няма нужда от нов национален стадион

След последните парламентарни избори ситуацията у нас стана по-спокойна. Очертава се широка коалиция и най-накрая съставяне на правителство. През изминалата седмица бяхме свидетели на продуктивни дебати по различни теми от партиите, които стягат нов кабинет. С любопитство проследих и живото излъчване на преговорите по тема „Спорт“. За тези от вас, които имат интерес – може да изгледате целия запис ТУК. В рамките на няколко часа бяха обсъдени редица проблеми и бяха дадени някои много добри предложения. Поздравления за участниците, аз лично смятам, че са на прав път – идеите им са адекватни, реализуеми и ще повишат нивото на българския спорт като цяло. Тук обаче идва и единственият ми голям упрек – болшинството от тях подкрепиха идеята за построяване на нов национален стадион. Поне не се чуха яростни противници на това предложение. Е, аз съм такъв.

Бързам още в началото да поясня следното: България има нужда от нови стадиони, но тези стадиони трябва да са клубни! Веднага посочвам и аргументите.

 1. Националният отбор по футбол на България е изиграл 5 домакински мача за цялата 2021-ва година. Нужно ли е да се строи стадион за 80 милиона евро, на който ще се играят 5 мача в годината?
 2. Предполага се, че националният стадион ще е в София. Столицата ни има остра нужда от всичко друго, но не и от нов голям стадион. Квартали като Люлин и Младост, които са дом на близо половин милион жители, нямат адекватни футболни комплекси, липсват и паркове. Децата, живеещи там, са принудени да изминават огромни разстояния, за да отидат на тренировки по футбол в кварталите Хаджи Димитър, Панчарево или Драгалевци. Площта, която един нов национален стадион би заел заедно с прилежащата инфраструктура и паркинги, ще е огромна. На това място спокойно може да се изгради една нова модерна тренировъчна база по футбол. Като алтернатива – защо не и детски градини? Всекидневно чуваме родители от София да се оплакват как няма достатъчно детски градини. От общината отговарят, че няма терени, на които да бъдат изградени такива. Е, как няма терени за детски градини, но има терен за огромен стадион + паркинг?
 3. Футболни държави като Италия, Германия и Испания нямат национални стадиони. Не им трябват. Имат прекрасни клубни съоръжения, които националните им отбори могат да ползват 5-6 пъти в годината. След като такива богати страни не смятат за целесъобразно да строят скъпи национални стадиони, защо ние тръгваме по този път?
 4. София не е България. Защо всичко трябва да се случва в столицата? Защо националният отбор да не играе мачовете си в различни градове? Така ще запалваме по футбола децата от цяла България.

Вместо изграждането на национален стадион, предлагам следната алтернатива: с помощта на държавата поетапно да се изградят изцяло нови клубни футболни стадиони. Нека се започне със съоръженията, на които домакинстват двата най-популярни български тима – Левски и ЦСКА. След това да се помогне постепенно (а защо не и успоредно?) за изграждането на нови модерни стадиони на Ботев (Пловдив), Локомотив (Пловдив), Берое, Пирин, Черно море, Ботев Враца и т.н.

Какви са предимствата от това?

 1. Като за начало гореизброените отбори са изиграли общо над 100 домакински мача за тази година, ако броим контролите и евротурнирите. Сравнете това с 5 мача на националите за цялата 2021-ва. Националният отбор ще има прекрасни стадиони, на които да домакинства. Просто ще са клубни стадиони. Така правят в Испания, Германия, Италия и много други развити страни в Европа и света.
 2. Футболната икономика се движи основно от трансфери на играчи, телевизионни права, закупени билети и абонаментни карти. Всички тези неща пълнят и държавната хазна чрез данъците, с които се облагат. Ако изградим нови клубни съоръжения ние веднага постигаме няколко неща:
 • Гарантирано увеличение на посещаемостта на мачовете от родното първенство. Това означава повече приходи за клубовете – повече продадени билети и абонаментни карти. Същевременно националният отбор няма да бъде ощетен – той ще домакинства на прерасни новоизградени клубни стадиони.
 • Гарантирано покачване на цената на играчите от родното първенство. Повярвайте, когато чуждестранен клуб изпрати скаути в България и те посетят нов модерен стадион, цената, която ще са склонни да дадат ще е много по-голяма.
 • Много по-лесно ще бъде убеден качествен чуждестранен футболист да дойде в България. Аз съм противник на това да се взимат измислени ментета от чужбина, но в момента е много трудно да убедиш адекватен футболист да играе на полуразрушените стадиони у нас. Качествените чужденци ще вдигнат нивото на първенството ни и ще повишат шансовете за успех в евротурнирите. Което отново води до повече приходи за отборите.
 • Качествените младите български играчи ще са по-склонни да останат и да играят по-дълго време в България, а няма да търсят спасение навън веднага щом навършат 16 годишна възраст. Президентите на клубове се сърдят, че талантите им искат максимално бързо да заиграят в чужбина, но няма как млад играч да си мечтае да играе на стадион, който изглежда като укрепление на талибани.
 1. Младото поколение губи интерес към футбола. Компютърните игри, социалните мрежи и новите сериали в стрийминг платформите предлагат алтернативна форма на забавление. Всичко това води до спад в гледаемостта на футболните мачове. Има една много важна подробност – истински фен на футбола не се става пред телевизора, а на стадиона. Когато изградим нови модерни футболни съоръжения, родителите с удоволствие ще заведат децата си на мач. Малчуганите в последствие ще поискат и фланелка на любимия си отбор – още повече приходи за футболните клубове. Но отвъд краткосрочните печалби – с новите съоръжения ние запалваме децата по спорта. А това води след себе си много ползи.
 2. Изграждането на модерни стадиони в цялата страна гарантирано ще повиши интереса към футбола. Повече деца ще станат фенове на играта, в последствие повече деца ще искат да тренират. Повече трениращи деца = по-здрава нация. По-малко сърдечно-съдови заболявания или диабет, по-малко пушачи и наркозависими – това са само малка част от дългосрочните ползи от повече спортуващи младежи. Едни модерни стадиони могат да помогнат много за запалването на искрата на любовта към спорта при най-малките. Достатъчно е изписано по темата, може да прочетете повече и в моя анализ „Футболът умира“ като натиснете ТУК.

Цялата футболна система в България ще бъде в пъти по-облагодетелствана от изграждането на модерни клубни съоръжения, отколкото от изграждането на един неизползваем национален стадион, който на всичкото отгоре ще заеме място, което може да бъде използвано за много по-належащи нужди. Нека тези съоръжения бъдат и адекватни спрямо реалностите у нас. Демографията и интересът към футбола в България не предполагат да строим големи стадиони. Дори чисто маркетингово – ако феновете знаят, че може да не се доредят за билет, то те ще си закупят абонаментна карта. Това ще повиши посещаемостта. Трябва адекватно да оценим времената и нуждите на отборите у нас. България няма необходимост от 40-хилядни стадиони, а от малки, красиви съоръжения за 15-20 хиляди зрители. Погледнете дори дербито ЦСКА – Левски. Цялата атмосфера се губи на този огромен полупразен „Васил Левски“. По-добре препълнен 18-хиляден стадион, отколкото полупразен 50-хиляден.

Готов съм да водя дебат на тази тема и дори да поведа битка. Държавата трябва да помогне спешно на футбола у нас, но не и чрез национален стадион. Това би било едно изключително необмислено и популистко решение. Надявам се следващият министър-престедател да прояви разбиране и да насочи финансите в правилната посока, а именно към изграждане на модерни клубни стадиони на водещите отбори у нас.