Кампиония организира летен футболен камп за деца

С голямо удоволствие и вълнение обявяваме официално, че през настоящата 2024-та година, първата половина на юли месец в летния курорт Албена ще проведем поредния си футболен камп за деца на възраст между 7 и 13 години (родени между 2011-та и 2016-та година). Идеята ни отново е да съберем най-добрите млади футболисти и най-добрите треньори заедно. Това не е просто камп – това е националният отбор по футбол на Кампиония! За тези от вас, които се чудят  – това е наша селекция на някои от най-добрите деца в България. Всеки април организираме и посещения в чужбина. Тази година пътуваме до Германия за приятелски срещи с Борусия Дортмунд, Фортуна Дюселдорф и Борусия Мюнхенгладбах. Миналата година посетихме Англия, където проведохме едноседмичен лагер и изиграхме контролни срещи срещу Уулвърхемптън, Бирмингам и Астън Вила. Кратко видео от събитието може да видите тук:

Идеята на това да селектираме предварително децата, които идват на нашите футболни кампове, е да създадем максимално конкурентна среда. По този начин се вдига интензитета в тренировъчния процес, а самите деца имат възможност да сверят часовника си. На камповете ни се записват някои от най-добрите деца от водещите школи в България. Почти винаги те са много уверени в способностите си, но събирайки се и тренирайки с други талантливи футболисти от страната, могат да преценят дали наистина имат нивото, което смятат. Родителите също са добре дошли да гледат тренировките и по този начин да видят как се предстявя детето им, поставено в среда с най-добрите в България, а и не само. На някои от лагерите ни сме имали българчета, които играят в отбори като Динамо Загреб, Кьолн, Кристал Палас и Реал Касареа – най-добрата футболна академия в Наполи.

Статистиката ни показва, че 80% от децата, които са минали през камповете ни, в последствие са викани и в националния/проекто-националния отбор на България . Вероятно нашата заслуга за това е малка, но този факт е доказателство, че наистина подбираме качествени деца.

Нека внесем яснота относно концепцията на събитието.

Тренировъчно/обучителен процес

Основната ни цел по време на този футболен камп ще е да работим върху определени фундаменти и да дадем ЗНАНИЯ. Оставяме лъскавите опаковки и маркетинг обещанията на други, ние имаме различни приоритети. От опита, който сме натрупали заедно и поотделно в изграждането на състезатели и провеждането на кампове, сме наясно, че не е реалистично да очакваме за 5 дни да преобразим играта на дадено дете. Същевременно това, което можем да дадем на младите футболисти, са съвети и насоки, с които да опитаме да променим начина им на мислене. В основата на кампа за нас ще е една мъдра мисъл, която някои приписват на английски автори, а други на китайския философ Лао Дзъ:

Дай на човека риба и ще го нахраниш за един ден. Научи човека да лови риба и ще го нахраниш за цял живот“.

Ще се опитаме да зададем един правилен начин на мислене в младите играчи относно това какво всъщност означава да бъдеш професионален футболист. Ще говорим за трудностите и лишенията по пътя, ще даваме добри, но и лоши примери от футболните кариери на редица състезатели.

Чисто като тренировъчен процес същността на всичко, което ще се случва по време на кампа, ще бъде базирано върху определени футболни фундаменти. Те са специално подбрани от нас на база на опита ни и погледа ни върху детско-юношеския футбол в България и Европа. Някои от нещата са подценявани у нас, а други изцяло липсват.

Ето и фундаментите, върху които ще бъде изграден тренировъчно/обучителния процес по време на кампа на Кампиония:

1. Остри подавания. В България и особено в юношеския ни футбол играчите си подават изключително бавни, „детски“ подавания. За съжаление много малко треньори обръщат внимание на този дребен, но изключително важен детайл. За пример можем да дадем школата на Динамо Загреб, където острите и бързи подавания са част от тренировъчния процес още от ранна детска възраст. Една от причините за това в България да не се обръща достатъчно внимание на този важен фундамент е, че липсва динамика и интензитет в мачовете и съответно бавните и меки пасове „минават“. Но когато български отбор излезе да играе срещу подготвен тим от Западна Европа, този проблем веднага лъсва наяве. Което ни води до втория фундамент, върху който ще акцентираме:

2. Високо темпо на игра. Всички знаем, че това е голям проблем на българския футбол, няма нужда от много разяснения. По време на кампа ще говорим с децата защо е важно да се играе на високо темпо, какво точно значи това и как би им донесло ползи.

3. Сканиране на терена. Изключително актуална тема в последно време. В академията на Аякс например имат специален треньор, който работи само и единствено, за да развие умението за сканиране на терена. По време на нашия футболен камп ще покажем видеа и ще имаме практически занимания за подобряване на този фундамент.

4. Тайминг. В съвременния футбол секунда забавяне или избързване с паса, удара и т.н. може да е причина за провалена атака, пропуснат шанс или допуснат гол. Как да прецизираме тайминга на подаване, кога да започнем да правим финт, как да разберем кой момент е най-подходящ да опитаме да отнемем топката от противника – на всички тези въпроси ще опитаме да дадем отговор чрез упражнения и видеа.

5. Пакинг число (или „чупене на линии“, както го нарича Адриан Ганчев). В съвременния футбол се ценят играчите, които търсят развитието на играта напред, а не тези, които в 90% от случаите дават пасове назад и настрани. Ще обясним какво точно е пакинг число на младите състезатели, за да ги подтикнем да мислят за развитието на атаката на своя отбор без да се страхуват. Прекалено често в България играчите се боят да търсят продължение напред. Виждаме дори крила, които стигат до ситуация 1:1 срещу бек, но от страх се спират и връщат топката назад.

6. Игра със слаб крак. Няма нужда от коментар. Но за съжаление има нужда да обърнем внимание на този компонент. 90% от играчите в България не могат или се страхуват да ползват слабия си крак.

7. Правилно търсене/искане на топката. Георги Захариев като футболен агент, който води български деца на проби в чужбина, от първо лице е виждал проблема с неправилното търсене на топката. Истината е, че нашите момчета не знаят как да го правят и това си личи десетократно повече при проби в чужбина, където често ходят най-изявените деца от даден български отбор. В своя клуб, поради статута си на „звезда“, те са свикнали да получават топката често, дори да не полагат никакви усилия. Това създава грешни навици, които си проличават след години, когато е трудно да бъдат коригирани.

8. Поемане, а не спиране на топката. Децата трябва да правят ясна разликата между двете понятия. В 90% от случаите, топката трябва да бъде овладяна, а не спряна. С малки изключения, топката спират футболисти, които не знаят какво ще правят след това с нея. Ако един играч знае какво ще е следващото му действие, той няма да спре топката, а ще я овладее в желаната посока, в която ще продължи действието – подаване, дрибъл, удар. Ще обърнем внимание и на поемането на топката в полуобърната позиция на тялото – нещо, което е изключително важно, но за съжаление често пренебрегвано в България.

9. Техническо усъвършенстване. Най-общо казано това са Корвър фундаментите – дрибъл, контрол на топката, първо докосване и т.н. Трябва да убедим децата да се занимават извън тренировките с отборите си за развитие на техниката. Всички много добре знаем колко често се играе с топката на тренировка с отбор и колко често може едно дете да играе с топката, ако излезе само да прави Ball Mastery упражнения например. Тук включваме и работата, която ще правим на плажа в Албена, като странични и задни ножици. Техниката на изпълнение на тези прийоми е нещо, върху което ще обърнем специално внимание.

10. Бърза мисъл и вземане на решения. Ще обясним и ще дадем нагледни примери за това колко е важно за играчите в съвременния футбол да мислят и взимат решения бързо. Ще правим и упражнения по метода на Лайф Кинетик, които спомагат за изграждане на връзки в мозъка, подобряване на реакцията (в това число и при изгубена топка), бързата мисъл и т.н.

11. Игра един на един в двете фази. Умението да преодоляваш противник или да се защитаваш добре в ситуация един на един става все по-ценно. Ще имаме специални упражнения, с които да обясним и покажем основните принципи при тези игрови ситуации.

12. Силна воля. Това е тема, за която сме предвидили специална лекция. Нищо от гореизброените неща няма да проработи в дългосрочен план, ако играчите нямат силна воля. Воля да тренират слабия си крак допълнително, воля да ядат правилна храна, воля да избягват изкушенията на улицата, воля да ходят на фитнес, воля да си лягат рано и т.н. Можем да кажем, че подобряването на първите 11 фундамента зависи в определена степен от 12-тия. Много книги и изследвания посочват силната воля като най-важното човешко качество и предвестник за това докъде дадена личност ще успее в живота, без значение дали говорим за спорт, академични успехи или професионална реализация.

Тренировките ще бъдат двуразови – сутрин и следобед. В някои от дните преди втората тренировка ще имаме и едночасова лекция с момчетата. Темите ще са специално подбрани спрямо фундаментите, върху които ще се работи. В един от дните предвиждаме и специална лекция по холандската методика Такталайз, като за целта ще се опитаме да поднесем информацията по подходящ за децата начин (с Такталайз обикновено работят играчи над 12 годишна възраст).

Турнир на талантите

По традиция в петък завършваме с „Турнира на талантите“. Правилата са следните: децата от всеки набор биват разделени и играят в отделен мини-турнир. Играят се 10 мача по 10 минути, като преди всеки мач децата теглят жребий с кои съотборници ще се паднат. Така всеки мач те играят с различни съотборници срещу различни противници. Накрая на всяка среща играчите получават индивидуални точки в зависимост от резултата на мача. Например Пепи е играл мач, в който неговият отбор е загубил с 3:5. Пепи и всяко дете от неговия отбор взимат 3 точки. Всяко дете от противниковия отбор взима по 5 точки. Ние предварително сме подготвили списък с имената на всички и записваме внимателно точките им след всеки мач – всяко дете си има собствен брой точки.

Следва нов мач, тегли се жребий за нови отбори и така 10 пъти. Накрая на турнира се вижда кое дете има събрани най-много точки от всички мачове и това дете е победител на турнира за възрастта си. Имаме не отбор, а дете победител, защото всеки мач е различен, с различни съотборници и противници. По този начин се вижда кой състезател е имал най-голямо влияние през всички 10 мача.

Освен много емоции, този формат на турнира кара децата да дават всичко от себе си във всеки мач. Без предварително селектиране на добри състезатели, турнир в такъв формат не би имал никакъв смисъл. Това е и една от причините да правим подбор на играчите, които искат да бъдат част от кампа ни.

Смятаме, че това е и чудесен начин най-добрите деца в България да се опознаят и да създадат приятелства за години напред. Както вече споменахме, 80% от момчетата, които минават през нашия камп, в последствие стигат и до националните отбори.

Треньори

Адриан Ганчев по време на летния футболен камп

Адриан Ганчев:

Адриан стартира своята треньорска кариера в Англия, където работи дълги години в школата на Улвърхемптън. Бил е треньор по време на редица футболни кампове на английския клуб по света, в това число и дори в далечния Тайланд. Адриан също е бил лектор по време на един от уебинарите на Кампиония, като неговата тема бе с фокус индивидуалното развитие на състезателите. Ако искате да видите подбрани моменти от уебинара, може да го направите ТУК.

 • УЕФА „А“ Лиценз
 • Притежава диплома от Англия FA Youth Award
 • 7 години опит като треньор в ДЮШ, като преди това е бил асистент треньор на университета в Екзитър
 • Притежава бакалавърска степен по човешка биология и физиология към университета в Екзитър. Магистърска научна степен на тема „Изследване на нови методи за калкулиране на физическото натоварване в тренировъчния процес“ към университета в Улвърхемптън.
 • Бил е старши треньор на U14 в Уулвърхемптън и главен отговорник за U14 и U13 възрастите в академията на вълците.
 • Бил е главен треньор/отговорник за грасруутс отбори в Англия (10 – 14 годишни)
 • Бил е отговорник за дейностите свързани със спортна наука към U18 отбора на Улвърхемптън и асистент треньор на U12 и U13 в Улвърхемптън
 • През 2022-ра и 2023-та година бе един от треньорите по време на летните футболни кампове на Кампиония в Албена
 • Бе част от треньорския щаб по време на лагера на националния отбор по футбол на Кампиония в Англия през април 2023-та година
Иво Кирилов

Иво Кирилов:

Ново попълнение към треньорския колектив за летния ни камп е един треньор, който от 20 години живее и работи в Италия и досега оставаше в сянка. За нас е чест, че имаме човек и треньор като Иво, който специално за нашия камп ще се върне за първи път от няколко години в България. Към момента той работи като треньор в академията на отбора от Серия Б Читадела. Поради ангажименти със своя клуб в Италия, тази година той ще може да се включи само в първата седмица на събитието ни и ще води тренировки с наборите 2011, 2012 и 2013. Ето и повече информация за него:

 • UEFA „B“ лиценз, изкаран в Италианската треньорска школа Коверчано
 • Бивш професионален футболист, играл и в Украйна
 • Като юноша е бил викан в националния отбор на България U15 и U16
 • Притежава лиценз за футболен анализатор, издаден от Италианската футболна федерация
 • Притежава лиценз за футболен скаут, издаден от Италианската футболна федерация
 • Изкарал е специализиран курс за сътрудник на спортен агент, също към Италианската футболна федерация
 • Помощник треньор на Примаверата на Читадела, отговарящ за техническата и индивидуална подготовка на състезателите
 • Треньор по техника на U13 съставa в академията на Читадела и старши треньор на U7 формацията

Иван Стоянов

Второто ново попълнение към летния ни камп. Иван работи в Айнтрахт Франкфурт вече 7 години, като в момента е индивидуален треньор на U14-U16 формациите в академията на немския отбор. Той ще се включи само във втората седмица от кампа ни и ще работи с наборите 2014, 2015, 2016.

 • UEFА „B+“ лиценз от немската футболна федерация
 • Треньор в Айнтрахт с основна функция подобряване на индивидуалните технически качества на играчите в U14-U16 формациите.
 • Бил е част от кампове на Айнтрахт по цял свят, в това число и Китай
 • Участник във футболни проекти в Мексико и Гамбия
 • Бил е анализатор в академията на Айнтрахт
 • Притежава бакалавърска степен от Митвайдския университет по приложни науки, специалност „Спорт, медии и спортни събития“
Кирил Мицов по време на летния футболен камп

Кирил Мицов:

Кирил е дългогодишен приятел с хората, които стоят зад Кампиония. Притежава изключително дълбоки познания за холандската методика Корвър. Като отговорник за подготвителните възрасти във ФК Кюстендил, той е с основна заслуга за подписването на договор с Корвър. Благодарение на него родният му клуб е един от малкото клубове-партньори на Корвър в България. Бе начело на националния отбор на Кампиония набор 2011 в мачовете срещу Астън Вила, Уулвърхемптън и Бирмингам.

 • УЕФА „Б“ лиценз
 • През 2022-ра и 2023-та година бе един от треньорите по време на летните футболни кампове на Кампиония в Албена
 • Бакалавърска степен в НСА-треньор по футбол, магистърска степен в НСА -учител на физическо възпитание и спорт
 • 12 години стаж в ДЮШ, към момента е главен треньор и отговорник за подготвителните възрасти във ФК „Кюстендил“
 • Притежава диплома от курс на Корвър в София, както и Корвър Ниво 1 от курс в Италия, където лектор е бил лично Алфред Галустиан
 • Изкарал е обучение по системата на работа Лайф Кинетик
 • През 2018-та година посещава специализиран семинар за работа с нападатели в Англия (FA Developing forwards)
 • През 2019-та е избран да бъде един от треньорите на кампа на Корвър в София
 • В края на 2019-та посещава конференцията FA Talent ID, проведена на базата на английския национален отбор

Любомир Божанков:

Любо е бивш професионален футболист с над 100 мача и 12 гола в „А“ група. През изминалото лято бе част от нашия камп, като допринесе изключително много със своята енергия и опит по терените – както като треньор, така и като състезател.

 • УЕФА „А“ лиценз
 • Бивш селекционер на националния отбор на България U15
 • През 2023-та година бе един от треньорите по време на летния ни камп в Албена
 • 109 мача/12 гола като футболист в „А“ група
 • Бакалавър – НСА, специалност – треньор по футбол
Калоян Димитров по време на летния футболен камп

Калоян Димитров:

Калоян ще даде много интересен нюанс на кампа. Като бивш национален състезател по плажен футбол, той ще има специалната задача да провежда тренировки на широката плажна ивица на Албена. Фокусът му ще бъде работата върху компоненти от играта, които е много по-лесно да бъдат тренирани на пясък, като например задни и странични ножици. В допълнение, неравностите на плажа ще дадат възможност на треньора да работи върху бързата реакция – играчите няма да имат лукса да са отпуснати при овладяване на топката, защото тя във всеки момент може да отскочи или да смени траекторията си. Може да видите кратко видео от работата на Калоян Димитров на плажа по време на Камповете ни ТУК.

 • УЕФА „С“ лиценз
 • През 2022-ра и 2023-та година бе един от треньорите по време на летните футболни кампове на Кампиония в Албена
 • Участник в Евро лигата и на световни квалификации с националния отбор на България по плажен футбол. Участник в Шампионската лига по плажен футбол с отбора на МФК Спартак. Трикратен шампион на страната по плажен футбол, с отборите на Одесос Варна и МФК Спартак – 2012-та, 2013та, 2014та година
 • Национален състезател по футзал на България.
 • Бакалавър със специалност „Предучилищна и начална училищна педагогика“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“
 • Играещ помощник – треньор по плажен футбол в отборите на Навал Академи и Любимец 13 .
Александър Захариев по време на летния футболен камп

Александър Захариев:

За финал оставяме и екипа на Кампиония. Александър е един от основателите на нашата платформа и главен идеолог на тренировъчния план на кампа. Той е треньор, който не спира да се развива през последните години. Опитът му в българския детско-юношески футбол, съчетан с множеството семинари, обучения и стажове в Западна Европа, му дават изключително точен поглед върху нещата, които липсват в тренировъчния процес и спират развитието на младите състезатели у нас. Бе начело на националния отбор на Кампиония набор 2010 в мачовете срещу Астън Вила, Уулвърхемптън и Бирмингам.

 • УЕФА „А“ лиценз.
 • През лятото на 2022-ра година бе един от треньорите по време на летния футболен камп на Кампиония в Албена
 • 11 години опит като треньор в ДЮШ, от които 9 в школата на Славия София. За последно през изминалия сезон бе начело на ЦСКА 1948 в елитната U19 лига, оставяйки отбора на първо място без загуба
 • Посещавал е редица семинари в България и Европа, като конференцията FA Talent ID, проведена на базата на английския национален отбор.
 • Карал е едноседмичен стаж в школата на италианския клуб Парма
 • Притежател на лиценза на холандската методика Такталайз за България
 • Футболен анализатор в каналите на Нова Броудкастинг Груп, а именно Диема Спорт, Нова Спорт и Макс Спорт
 • Завършил е с отличие 4 месечния курс за тактически анализи, организиран от центъра за иновации на ФК Барселона.
 • През 2016-та година участва като треньор в кампа на Ювентус в България
 • През 2019-та година бе част от треньорския екип на кампа на Корвър в София
 • Бакалавър – НСА, треньор по футбол; магистратура – НСА, спорт за високи постижения
Лицензиран от ФИФА футболен агент

Георги Захариев:

Въпреки че няма да бъде част от треньорския екип, Георги ще присъства през цялото време на кампа. В един от дните ще изнесе лекция пред децата относно волята и трудностите по пътя към успеха на един млад футболист. Кой е Георги Захариев:

 • Лицензиран от ФИФА футболен агент и основател на Кампиония
 • Фокусът му на работа е изцяло насочен към това да помага на млади български футболисти да се реализират в отбори от Западна Европа
 • През лятото на 2022-ра и 2023-та година бе плътно на всяка тренировка на децата по време на футболния камп в Албена
 • С негова помощ вече няколко български момчета подписаха професионални договори в Италия и Португалия, в това число и Калоян Костов, който подписа договор с Бенфика
 • Тази година се кандидатира за президент на БФС с идеята да провокира футболен дебат. Може да видите програмата му за развитие на българския футбол ТУК
 • Посещавал е редица семинари и специализации в цял свят – Италия, Испания, Англия, Португалия, Китай и други. За повече информация – прочетете блога на Кампиония или разгледайте галерията със снимки ТУК

Ето и някои избрани моменти от футболния камп, който проведохме миналото лято:

За нас е изключително важно да знаете кои точно ще са треньорите по време на нашия футболнен камп. Едва ли някога в България се е провеждало подобно събитие, на което с такива детайли е представен всеки един специалист. След като ви запознахме с хората, които ще бъдат част от мероприятието, както и с целите, които имаме, време е да обърнем внимание на организационната част:

КОГА И КЪДЕ

Кампът ще се проведе през първата половина на юли в Албена. Избрахме мястото, защото е прекрасен курорт от затворен тип, който ще даде на нас и на родителите нужното спокойствие. Денонощна охрана, медицински център, широка плажна ивица, много зеленина – това са само част от предимствата, които предлага Албена. На наше разположение ще бъде и лекционна зала, в която в някои от дните ще провеждаме едночасовите теоретични лекции. За допълнителна информация, може да разгледате сайта на курорта ТУК.

Точните дати са както следва:

 • 30-ти юни до 6-ти юли за набори 2011, 2012, 2013 – настаняване в хотела на 30-ти юни, неделя, тренировки от понеделник до петък и освобождаване на хотела на 6-ти юли, събота.
 • 7-13 юли за набори 2014, 2015, 2016 – настаняване в хотела на 7-ми юли, неделя, тренировки от понеделник до петък и освобождаване на хотела на 13-ти юли, събота.

Децата ще бъдат настанени по две или три в стая в някои от 3-звездните хотели в курортен комплекс Албена, все още чакаме потвърждение от ръководството на курорта. Досега винаги сме били в хотел Вита Парк, но разликата между хотелите от тази категория не е голяма. Ето и снимка от басейна на хотел Вита Парк:

Ще ползваме тренировъчните игрища на Албена, които са 3 естествени терена, един до друг. Намират се в съседното село Оброчище. Чист въздух, достатъчно място и спокойствие, за да можем фокусирано да вършим работата, за която отиваме.

Футболен камп в България

ЦЕНА

Цената е пакетна и включва следните неща:

 • шест нощувки. Избрахме нощувките да бъдат шест – пристигане и настаняване в неделя, тръгване и освобождаване на стаите в събота. По този начин няма да се бърза и ще имаме време да стартираме тренировките в понеделник сутрин спокойно, а същевременно петък няма да се налага децата да освобождават прибързано стаите си още по обяд, при положение, че има оставаща следобедна тренировка. Да, можеше да направим така, че нощувките да са дори и само 4, но това щеше да е отбиване на номера. Също така с предложените от нас дати всички родители ще избегнат трафика по магистралите с отиване в неделя и прибиране в събота.
 • три хранения на ден – закуска, обяд и вечеря. Ще има осигурена и вода по време на тренировките.
 • тренировъчен екип – гащета, фланелка, чорапи

Цената е 990 лева на участник.

За съжаление инфлацията повлия на всичко през последната една година. От храна и нощувки до екипи и топки (всяка година ползваме чисто нови топки на камповете ни). И все пак за нас Албена категорично остава най-доброто място в България за провеждане на летен футболен камп и на този етап не искаме по никакъв начин да правим компромис с храна, терени и т.н. Споменавайки храната, ето и едно кратко видео от ресторанта, в който ще се хранят децата:

ЗА РОДИТЕЛИ

Виждате, че сме се постарали да осигурим най-добрите условия за провеждане на детски футболен камп. Същевременно осъзнаваме, че средата на юли е отпускарско време и сме помислили и за родителите – те ще могат да изкарат една невероятна почивка в комплекс Албена, докато децата им тренират. Разрешено е и да се гледат всички тренировки.

Футболен камп в Албена

Родителите, децата и треньорите по време на закриването на футболния ни камп в Албена през 2022-ра година

Предвидили сме желаещите майки, татковци, баби и дядовци да бъдат настанени по желание или в нашия хотел, или в друг, по-висока категория. Ако имате и деца, които няма да са участници на кампа – те също са добре дошли, Албена е наистина перфектно място за една семейна почивка – едно от малкото останали по нашето Черноморие, които не са презастроени. Цените са както следва, като молим да обърнете внимание на факта, че говорим за пика на летния сезон:

 • За хотела с 3 звезди, в който ще бъдем настанени с децата, цената за нощувка за родител (или дете, което не е участник на кампа) е 99 лева на вечер на човек, с включени закуска, обяд и вечеря.
 • За Ралица Акваклуб, хотел 4 звезди, цената e 175 лева на вечер на човек в двойна стая. Цената е ол инклузив и включва безплатен аквапарк.

Разбира се, при ваше желание, може самостоятелно да резервирате и да се настаните във всеки един от многото хотели в Албена.

ЗАПИСВАНИЯ

Един от водещите фактори в изграждането на даден състезател е нивото на съотборниците му –  колкото по-добри са те, толкова по-добър става и самият той. Както споменахме още в началото – мисията ни е да съберем най-добрите деца и най-добрите треньори заедно. За разлика от всички други футболни кампове, ще имаме изискване за определено футболно ниво от страна на децата, за да бъдат допуснати.

Въпреки че събитието ни ще е едно прекрасно лятно изживяване за всяко дете, ние знаем какво можем да дадем и кой би могъл да извлече максимална полза. В най-голяма степен от нашите тренировки и уроци биха се възползвали състезатели, които имат поне средно ниво спрямо връстниците си в България. Абсолютно излишно би било да обясняваме на едно дете какво е пакинг число или да му изнасяме лекция относно това как правилно да сканира терена, ако то тренира футбол само с идеята да се раздвижи след училище или да намери нови приятели. Има достатъчно на брой футболни шоу-кампове на известни отбори, както и летни занимални, които биха били много по-подходящи в този случай. Нашата цел е друга.

За участие в кампа ще могат да се записват само полеви състезатели, родени между 2011-та и 2016-та година. Всяка група ще бъде от 12 деца. Възможно е в определени набори да бъде създадена втора група, ако преценим, че има достатъчно желаещи, които отговарят на изискванията ни. Категорично няма да правим компромис с нивото на състезателите. За пример можем да дадем лагера ни в Англия през април. Първоначалната ни идея бе да пътуваме с 3 набора – 2009, 2010 и 2011. За всеки набор трябваше да селектираме 18 играча. За набор 2009 имаше записани 36 деца, като само 7 отговаряха на търсеното от нас ниво. Затова преценихме въобще да не пътуваме с набор 2009 за Англия. При нас нищо не е на всяка цена – или правим нещата както трябва, или въобще не ги правим. Същевременно, ако видим, че има повече от 12 качествени деца за даден набор, ще отворим втора група, като отново поясняваме – максималната бройка, с която ще работи един треньор е 12 момчета. Именно затова и тази година кампът е разделен на две седмици.

Записванията продължават до 23-ти април, след което ще формираме групите. На предишния ни летен футболен камп бройката бе запълнена в рамките на няколко дни и прекратихме регистрацията, защото намерихме достатъчно футболисти с нужното ниво. Ще обновяваме данните за броя на селектираните деца през няколко дни. Има състезатели, които познаваме изключително добре и родителите им са ни уведомили, че ще присъстват – те ще бъдат одобрявани максимално бързо. За други ще ни е необходимо време, за да се запознаем с качествата им. Всяко дете, записано след 23-ти април ще бъде резерва, в случай, че в последния момент има отказали се деца и в случай, че отговаря на търсеното от нас ниво.

ВАЖНО – до 23-ти април ще се свържем по Вайбър само с родителите, чиито деца са селектирани за кампа. Имаме стотици кандидатури и е невъзможно да се обадим и на тези, които няма да бъдат взети. Ако до 23-ти април нямате получено съобщение във Вайбър от нас, това означава, че детето не е сред избраните. Предвид ограниченията на Вайбър за писане на съобщения до непознати номера, молим предварително да вкарате номера на Георги Захариев в телефона си – 0885145511. В противен случай Вайбър може да засече съобщението като спам и да не го получите.

Ще може да следите броя на вече селектираните деца и оставащите свободни места тук:

2011 - 12/12
2011 - 9/12
2012 - 12/12
2012 - 9/12
2013 - 12/12
2013 - 6/12
2014 - 12/12
2014 - 9/12
2015 - 12/12
2015 - 0/12
2016 - 9/12

Самата пресявка ще се извърши от екипа на Кампиония и треньорите, които ще вземат участие. Подборът става по един от следните начини, след като попълните формуляра малко по-долу:

 1. Деца, които познаваме – такива, които са били на някои от предишните ни кампове в Германия, Англия и Албена, както и такива, които посещават индивидуални тренировки в София при Александър Захариев. Това не е гаранция, че дадено дете ще бъде избрано, но е нещо, което ни позволява да имаме пряко наблюдение върху нивото му.
 2. Имаме изградена голяма мрежа от контакти с треньори от цяла България. Ако детето играе в някой от водещите школи в страната, със сигурност има как да се допитаме до тях и да получим нужната ни информация.
 3. Видео с избрани моменти от играта на дадено дете би ни помогнало много в добиването на представа за нивото му. Един съвет от нас – ако все още не сте започнали да снимате мачовете на детето си – започнете. Не за нас, а по принцип – това е нещо, което след години може да бъде използвано при проби и т.н. Купете си един трипод или висока стойка за телефон за 20 лева и снимайте мачовете сами. В днешно време всеки смартфон има поне прилична камера, с която може да заснемете мачовете на детето си. Ако не можете сами – намерете фирма, която предлага подобна услуга и се групирайте с други родители от отбора.

Това са основните начини, по които може да добием представа за нивото на дадето дете. За съжаление е възможно някои супер талантливи деца да останат извън радара ни, но ви молим да ни помогнете максимално. Дайте ни пълна информация, телефон за връзка с треньора на детето, видео, напишете какви награди е печелило, кои от големите отбори го търсят. Като последен вариант – може да доведете момчето в София за няколко индивидуални тренировки. Александър Захариев провежда занимания с някои от най-талантливите деца в България всеки уикенд. Ако желаете да се запишете за индивидуални тренировки и да получите обратна връзка за кампа, може да се обадите директно на Александър на 0883322803.

Като пример може да дадем едно дете от миналия камп. Първоначално нямахме никаква информация за него и го бяхме оставили в резервите. В последния момент родителите му го записаха на индивидуални тренировки при Александър Захариев, момчето ни впечатли, взехме го на кампа, а в последствие спечели и „Турнира на талантите“.

Насърчаваме ви да регистрирате детето си, без да се притеснявате дали то ще бъде одобрено. Дори да не попадне сред избраниците, това не означава, че няма да стане футболист. Ние не искаме да издаваме подобни присъди. Напротив – надяваме се, че това може само да подейства стимулиращо и за следващия камп детето да тренира още по-усърдно и да ни изненада приятно.

След като селектирането на децата бъде окончателно завършено, ще се свържем с родителите на избраните състезатели в рамките на седмица. В последствие ще създадем затворена група във Вайбър, където ще дадем допълнителна информация относно начини на плащане, резервации за родители и т.н. Ето и формулярът за записване:

За допълнителна информация и въпроси относно провеждането на кампа – може да се свържете с нас във Фейсбук, Инстаграм, да ни пишете във Вайбър на 0885145511 или да ни се обадите на същия телефон.

МОМИЧЕТА

След многобройни запитвания защо няма група за момичета, решихме да им дадем шанс. Тази година ще направим експеримент, като опитаме да съберем една група с най-талантливите момичета, които играят футбол в България. Знаете, че женският футбол се развива с бързи темпове в цял свят и искаме да подадем ръка на дамите. Едно уточнение – при нас най-важно е нивото на състезателите и ако не успеем да съберем момичета, които имат високо ниво, няма въобще да правим група за тях. И все пак, силно се надяваме да намерим достатъчно такива, които имат качества за камповете на Кампиония и с това да поставим началото на нещо ново.

Момичетата ще бъдат разпределени във втората седмица на кампа – настаняване в хотела на 7-ми юли, неделя, тренировки от понеделник до петък и освобождаване на хотела на 13-ти юли, събота. Тренировъчната програма и треньорите ще бъдат същите като за момчетата, но няма да има смесване. Ще направим отделна група само от момичета, в зависимост кои набори точно се запишат. Отваряме записванията за момичета родени между 2011-ти и 2016-ти набор и след като видим в кои възрасти има записани най-много качествени състезателки, ще направим групата от тях. Със сигурност няма да съберем 2016 и 2011 набор заедно, но може да групираме 2-3 близки възрасти.

Дами – вие сте на ход. За записвания, моля попълнете формуляра по-долу: